Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.M.Lj. ]

06. 03. 2023. 08:37 >> 16:39
1

KOVAČ

"Palata pravde biće na Starom aerodromu, do tada pojačano obezbjeđenje"

Prisustvo policije biće pojačano u sudovima i tužilaštvima, a Vlada će razmotriti i angažovanje agencija za obezbjeđenje kako bi se preduprijedili događaji slični onome od prošle sedmice kada je aktivirana bomba na ulazu u Osnovni sud, kazao je ministar pravde Marko Kovač. On je istakao da to nije trajno rješenje, te da je određena parcela u podgoričkom naselju Stari aerodrom na kojoj će se graditi palata pravde koja će ispunjavati sve neophodne standarde.

Kovač je rekao da je Vlada nakon tragedije u kojoj je aktiviranjem bombe poginula jedna, a ranjeno devet osoba, mapirala red koraka koje hitno treba preduzeti.

“U narednom periodu uradiće se analize kako bi za svako tužilaštvo i sud dobili određeni broj ljudi koji je potreban da se angažuje sudska straža”, rekao je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

To su samo, kako je naveo, ad hoc rješenja kako bi podigli nivo sigurnosti.

“Takođe moramo uraditi dodatne analize kako bismo fizički prostor podijelili i doveli ga u korelaciju sa sigurnosnim aspektima kako bismo odvojili ljude koji idu na suđenja i one koji obavljaju druge poslove kao što je ovjera i tako dalje”, rekao je Kovač.

Prisustvo policije nije trajno rješenje, kaže on.

“Na Vladi će se razmatrati angažovanje security agencije kako bismo u punom smislu dali doprinos. Sve ovo nije trajno rješenje. Mi sada gasimo požar. Imamo sistemski problem nepodobnosti objekata. Jedino trajno rješenje koje bi dalo doprinos jeste izgradnja adekvatne zgrade gdje bi bezbjednost bila u punom kapacitetu”, rekao je Kovač.

Za sada je, kako je naveo, određena parcela na Starom aerodromu gdje bi se izgradile zgrade sudstva koja bi imala sve tehničke i bezbjednosne kapacitete.

“Mi smo u decembru počeli tu priču. Konsultovali smo strane partnere. Očekujemo u narednih mjesec da dobijemo povratnu informciju Ministarstva prostornog planiranja i urbanizma kako bismo već mogli da idemo u izradu početne dokumentacije”, rekao je Kovač.

Ne želeći da umanjuje odgovornost, Kovač smatra da je pitanje da li bi se događaj mogao spriječiti čak i da je Osnovni sud imao sudsku stražu.

“Postoje situacije koje uz najveće bezbjednosne mjere ne možete da spriječite, ali to ne umanjuje našu potrebu i anomalije u sistemu koje svakodnevno uočavamo, a koje su naslijeđene”, rekao je ministar.

Komentarišući najavljeni protest zaposlenih u pravosuđu, Kovač kaže da su u Vladi spremni da čuju svako mišljenje i da će to doprinijeti da se problem riješi što prije.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović kazao je da tužioci rade u veoma lošim uslovima.

“Mi samo tražimo da budemo bezbjedni na poslu i da svoje radne zadatke obavimo na najbolji mogući način. Mi svakodnevno imamo pritiske stranaka koji ulaze kod nas slobodno. Imali smo napad na državnu tužiteljku Maju Janković u kancelariji dok je imala saslušanje. Kod tužiteljke Biljane pavličić jedno lice je uzelo makaze sa stola i sebi nanijelo povrede. Izostala je reakcija države”, kazao je Milanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније