Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Т.Г. [ RSE ]

07. 03. 2023. 06:47   >>  18:08 1

RADULOVIĆ

"Uslovi za rad u pravosuđu neadekvatni"

Treba da se dogodi tragedija pa da se počne razgovarati o problemu koji traje decenijama, kazao je advokat Veselin Radulović povodom nesreće koja se dogodila 3. marta u Podgorici. Istakao je da je bezbjednost na katastrofalnom nivou, te da su uslovi za rad u lancu pravosuđa neadekvatni.

"Treba da se dogodi tragedija pa da se počne razgovarati o problemu koji traje decenijama. Uslovi za rad svih u lancu pravosuđa su neadekvatni. Bezbjednost je na katastrofalnom nivou", kaže za Radio Slobodna Evropa advokat Veselin Radulović.

Advokatica Sanja Radulović, kazala je da je njena sestra ušla u Osnovni sud samo da ovjeri jedan dokument i teško je povrijeđena.

"Mogu li javni funkcioneri da nam garantuju bezbjednost kada uđemo u sud, ili ćemo proći kao ona, završiti na intenzivnoj njezi", kazala Radulović.

Osnovni sud je jedan od najprometnijih, sa oko dvije hiljade stranaka i oko 450 suđenja dnevno. U toj zgradi su osim suda, smješteni i Prekršajni sud i i Osnovno državno tužilaštvo.

Detektor za metal koji stoji na samom ulazu je od 2005. nefunkcionalan.

Ovaj slučaj je otvorio pitanje nadležnosti i odgovornosti institucija za bezbjednost građana i zaposlenih u pravosuđu.

Zbog toga su 6. marta održani protesti ispred sudova u Podgorici i Kotoru sa kojih su sudije, tužioci, advokati, sudski vještaci, službenici, poslali jedinstvenu poruku Vladi - da podigne nivo bezbjednosti u državnim organima.

Pojačano fizičko obezbjeđenje u sudovima

Iako je od prvog radnog dana nakon tragedije i višestrukog ranjavanja, znatno pojačano fizičko obezbjeđenje Osnovnog suda pri čemu se sve stranke i advokati detaljno pregledaju na ulazu, advokat Zdravko Begović smatra da to nije dovoljno bez tehničkih sredstava koja će registrovati nedozvoljene predmete.

"Posljednji je čas da ljudi koji upravljaju državom učine nešto za bezbjednost svih onih koji svaki dan ulaze u prostorije državnih organa i imaju osjećaj nesigurnosti", kazao je Begović, predsjednik Advokatske komore Crne Gore.

"Kad bi samo znali kakvo je stanje u ostalim sudovima na sjeveru ili jugu Crne Gore, vi bi rekli da je to nemoguće", rekao je Begović najavljujući da će ovim povodom biti održana sjednica Vlade 7. marta čija će tema biti bezbjednost sudova.

Zašto sudovi nemaju svoje obezbjeđenje?

Tragični događaj u Osnovnom sudu u Podgorici posljedica je nevjerovatnog nemara nadležnih vlada i njihovih ministara pravde više od dvije decenije, konstatovala je NVO Akcija za ljudska prava.

Ova organizacija je apelovala na Vladu Crne Gore i Ministarstvo pravde da uspostave sudsku policiju u svim sudovima u Crnoj Gori.

"Više od dvije decenije sudovi u Crnoj Gori i dalje nemaju svoju službu obezbjeđenja", konstatovala je Akcija za ljudska prava.

Podsjećaju i da je 2002. godine Zakonom o sudovima propisano da će "obezbjeđenje uslova za nesmetan rad sudova, održavanje reda, zaštite lica i imovine… vršiti sudska policija".

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je na direktno pitanje saopštio da "ne osjeća apsolutno nikakvu odgovornost" jer se radi o djelu pojedinca i izolovanom slučaju. On je podsjetio da policija shodno Zakonu ne obezbjeđuje sudove već je to u nadležnosti sudova.

Predsjednica Osnovnog suda Željka Jovović je saopštila da godinama unazad ukazuje da je neophodna bolja bezbjednost u sudu, ali da odgovora od nadležnih nije bilo.

Iz Ministarstva pravde je nakon tragedije saopšteno da je iniciran postupak izgradnje Palate pravde kako bi se "riješio problem smještajnih kapaciteta sudova u Podgorici i koji će zadovoljavati sve standarde sa bezbjednosnog aspekta".

Ni vještaci nisu bezbjedni

Nebojša Kavarić, predsjednik organizacije sudskih vještaka koji su takođe svakodnevno u zgradi suda, kaže da i vještaci rade pod prijetnjama i da im je ugrožena bezbjednost:

"Slučajno je izbjegnuta veća tragedija. Da bi imali vladavinu prava moraju biti svi zaštićeni da bi bez straha obavljali svoj posao", kazao je Kavarić. 

Predsjednik Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović je rekao da samo u tužilaštvu ima oko osamdeset zaposlenih.

"Svima nam je bio život ugrožen na neki način",kazao je Milanović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније