Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

ртцг.ме [ krik.rs ]

19. 03. 2023. 07:27   >>  07:27 1

SAD GA STAVILE NA CRNU LISTU

Edin Gačanin nestao, Europol konsultovan prije uvođenja sankcija

Edin Gačanin zvani Tito, najveći balkanski narko-bos koji ima holandsko državljanstvo, juče je stavljen pod sankcije američkog Trezora. Tito, koga Europol smatra jednim od šefova „superkartela“ koji drži trećinu šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, je u bjekstvu i nije poznato gdje se nalazi.

Edin Gačanin, rodom iz Sarajeva, vođa je kartela Tito i Dino, kome pripadaju i članovi njegove porodice i prijatelji iz Bosne i Hercegovine, piše u saopštenju američkog Trezora o uvođenju sankcija.

Osim švercom droge, kartel se bavi se i pranjem novca i usko sarađuje sa ozloglašenom irskom kriminalnom grupom koju predvodi Danijel Kinahan.

Pod sankcije Gačanin je stavljen jer je ulagao novac u šverc droge, saopštio je Trezor.

Ovu odluku Trezor je, kako se navodi, donio u koordinaciji sa američkom upravom za borbu protiv droga – DEA-om, Europolom i vladama Holandije, Francuske i Belgije.

Nije poznato gdje se Gačanin trenutno nalazi.

On je nestao nakon što je u januaru iz nejasnih razloga pušten iz pritvora u Dubaiju u kome je bio nakon hapšenja u velikoj međunarodnoj akciji „Pustinjska svjetlost“.

Iako je osumnjičen da je vodio „superkartel “ koji, kako je saopštio Europol, kontroliše trećinu prodaje kokaina u Evropi, Gačanin je posle dva mjeseca u pritvoru išetao na slobodu i nestao bez traga.

Nije najjasnije kako se to desilo – mediji tvrde da Holandija, čiji je Gačanin državljanin, nije na vrijeme u Emirate poslala zahtjev za njegovo izručenje, ali je holandsko tužilaštvo to demantovalo, rekavši da je njihov zahtjev o izručenju odbijen.

„Superkartel“ čine kriminalne grupe sa Balkana, iz Irske, Italije i Maroka, a Gačanin predvodi balkanski klan. Drogu je uglavnom kupovao od narko-bosova u Peruu i švercovao je u Evropu.

Gačanin i njegov kartel Tito i Dino postali su jedni od najjačih igrača za trgovinu drogom u Peruu nakon što je svoj uticaj izgubila jedna od tada najmoćnijih kriminalnih grupa – „Grupa Amerika“. To se desilo poslije hapšenja njenog drugog čovjeka Zorana Jakšića 2016. godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније