Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

ртцг.ме [ M.T. ]

05. 05. 2023. 15:51   >>  16:06

VIŠI SUD

Odloženo suđenje Jovaniću: Odbrana traži izuzeće tužiteljke Lidije Mitrović

Suđenje bivšem predsjedniku Privrednog suda Crne Gore Blažu Jovaniću i ostalim okrivljenim, danas je odloženo i biće održano 22. juna.

Advokat okrivljene Sanje Lješković, Nikola Martinović, rekao je da je odbrna tražila izuzeće postupajuće tužiteljke Lidije Mitrović, zbog, kako su kazali, njenog postupanja koje je neprofesionalno, neetički i ne vodi efikasnom vođenju postupka, već odugovlačenju. Martinović je kazao da je to zahtjev koji su ispostavili svi advokati odbrane. 

"Zbog tog zahtjeva za izuzeće sud nije mogao da nastavi pretres, već je predmet upućen Specijalnom tužilaštvu da odluči ima li osnova za izuzeće tužiteljke Mitrović. Takođe su branioci okrivljenih koji su u pritvoru predložili ukidanje pritovora, jer nema osnova za dalje traje trajanje pritvora", konstatuje Martinović. 

Jovanićev advokat Velibor Marković kazao je da su sve odluke o produženju pritvora njegovom branjeniku nezakonite, nakon izvjesnog perioda od četiri, pet mjeseci.  

"Nezakonite su jer su suprotne pravnoj praksi suda u Strazburu i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, koja se u smislu odredbe člana devet Ustava Crne Gore, neposredno primjenjuju i imaju pravni primat u odnosu na domaće zakonodavstvo. Nakon protoka izvjesnog vremena trajnja pritvora, sudska vlast ne bi smjela da ponavlja razloge za produženje, već mora da da neke druge, dodatne razloge, što ovdje sudovi ne čine a to čini njihove odluke proizvoljnim", rekao je Marković. 

Advokat okrivljene Danijele Laković i pravnog lica Ogimar, Goran Rodić, rekao je da su spise predmeta koji se već vodi pred Privrednim sudom dostavili Specijalnom tužilaštvu na ocjenu da li u radnjama tužiteljke Mitrović ima elemenata bića krivičnog djela. 

"Kao dokaz predata je naredba o obustavi istrage u krivičnom predmetu poznatom kao "Klap", koji je vodila Mitrović. Ona i danas postupa, a mi branimo tri klijenta i sumnjamo u njenu nepristrasnost, pogotovo kod nezakonitog ponašnja tokom istrage i optuženja", rekao je Rodić. 

On navodi da njegov klijent nije saslušan ni tokom istrage ni kasnije. 

"Imamo u vidu da je tužiteljka Mitrović već saslušana kao osumnjičena od kolega u SDT-u", rekao je Rodić. 

Optužnicu je predalo Specijalno državno tužilaštvo. 

"Iz dokaza prikupljenih u istrazi proizilazi da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret", smatraju u SDT-u. 

Takođe, vijeće Višeg suda utvrdilo je da ne postoje razlozi za donošenje rješenja kojim bi se postupak obustavio u odnosu na bilo koje lice iz predmetne optužnice, da je optužnica uredna i na zakonu zasnovana, pa je saglasno odredbi člana 296 st.1 Zakonika o krivičnom postupku, kako je prethodno navedeno, ista potvrđena.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan Security" Podgorica, "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica.

Oni se sumnjiče da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Kako se navodi u optužnici, Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine, a čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, za sada nepoznatih osoba čiji je cilj bio "vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније