Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.M.Lj. ]

29. 03. 2023. 13:07 >> 13:38
1

KOVAČ

Do Kvona tražile Koreja i SAD

Diplomatski predstavnici Južne Koreje tražili su izručenje južnokorejskih državljana Do Kvona i Hon Čand Juna, dok su Kvonovo izručenje tražile i Sjedinjene Američke Države, kazao je ministar pravde Marko Kovač. On na konferenciji za medije nije htio da prejudicira kojoj će zemlji biti izručeni uhapšeni kralj kriptovaluta i još jedan državljanin Južne Koreje koji su, kako se sumnja, pokušali da izađu iz Crne Gore sa falsifikovanim pasošima.

 

"Obje zemlje koje su tražile izručenje, zahtijevale su i dostavljanje laptopova i drugih uređaja koji su oduzeti uhapšenima od strane Osnovnog državnog tužilaštva", rekao je Kovač. 

SAD su, kako je kazao ministar, tražile privremeno hapšenje Do Kvona, ali za sada nije imao komnunikaciju sa diplomatskim predstavnicima. Takođe, u ovom slučaju, nije imao kontakt ni sa pravosudnim organima Srbije. 

"Postojanje međunarodne potjernice za ovim licima stvara podlogu da se protiv njih vodi ekstradicioni postupak", kazao je Kovač. 

O saslušanju optuženih odlučiće Viši sud. 

"U slučaju više zahtjeva o izručenju, kada budemo odlučivali o tome kome ćemo izručiti okrivljene, uzeće se u obzir težina krivičnog djela, mjesto izvršenja, kao i redosljed zahtjeva, kao i državljanstvo", kazao je on. 

Naglasio je da će državljanima J. Koreje biti obezbijeđena sva prava u skladu sa zakonima Crne Gore i međunarodnim pravom. 

Ukoliko se utvrdi da su izvršili krivično djelo u Crnoj Gori, praksa je, objašnjava ministar, da se nakon presude sačeka izvršenje kazne zatvora, a zatim se pristupa izručenju. 

Takozvanog kralja kriptovaluta Kvona traže Južna Koreja, SAD i Singapur, a Interpol je u septembru raspisao međunarodnu potjernicu za njim.

Optužen je za prevaru i kršenje pravila tržišta kapitala poslije kraha digitalnih novčića "tera" i "luna" u maju prošle godine, usljed čega su ulagači izgubili oko 42 milijarde dolara.

Osnovni sud u Podgorici odbio je žalbu branilaca južnokorejskih državljana zbog pritvora koji im je određen do 30 dana. 

Konfereniciju pratilo je više stranih novinara i reportera.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније