Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В./ М.М.

30. 03. 2023. 06:44   >>  16:25

DRŽAVNO TUŽILAŠTVO

Detalji optužnice: Boljeviću prijetili ubistvom na Ćemovskom polju

Državno tužilaštvo Crne Gore tvrdi u optužnici protiv grupe policajaca da su Marka Boljevića iz Podgorice nezakonito priveli u Budvi, tukli, vrijeđali i stavljali mu pištolj na glavu, prijeteći da će opaliti. Optužnica sadrži detalje policijske torture, podignuta je u martu prošle godine, a tužilac tereti pet policijskih službenika. Policajci su pokušali, kako se navodi, da iznude priznanje od Boljevića i drugih osoba, da su postavili eksplozivne naprave ispred dvije kuće u Podgorici.

Okrivljenim policajima stavlja se zvanično na teret da su u maju 2020. godine teškim nasiljem pokušali da iznude iskaz od Boljevića. 

"Oštećenom su stavili lisice na ruke iza leđa, a crnu pamučnu prozirnu vreću preko glave, ubacili ga u vozilo, rekavši mu da ćuti i opsovali ga. Nakon par pređenih kilometara policajac koji je sjedio sa lijeve strane oštećenog na zadnjem sjedištu otvorio je prozor i ispalio četiri, pet metaka u vazduh, što je oštećeni vidio kroz prozirnu vreću koja mu je bila na glavi. U toku vožnje prema Podgorici okrivljeni su izvadili pištolje i uperili ih u njegovu glavu sa lijeve i desne strane govoreći više puta "skrenite negdje sa puta, ubijte ga". Drugi okrivljeni ga je udario više puta pesnicom pri čemu je na rukama imao rukavice za trening, a još jedan okrivljeni ga je pitao "hoćeš li da ti pustimo neku posljednju muzičku želju", nakon čega je pustio pjesmu "Nema više druga mog", pri čemu su mu okrivljeni više puta kazali da drži glavu dolje", navodi se u optužnici. 

Kada su došli u Podgoricu, Boljević je uveden u prostorije CB Podgorica gdje je udaran. Udarali su ga pesnicama na kojima su imali bokserske rukavice, oborili su ga na pod, davili ga i koristili elektrošok, a udarali su ga i bejzbol palicom po đonovima patika. Potom je uveden u jednu policijsku prostoriju, piše u optužnici, gdje su ga dvojica policajaca ispitivali o jednom događaju iz 2015. godine ali je on tvrdio da o tome ne zna ništa.

Batinjanje je nastavljeno nakon tog ispitivanje, a prijetili su mu da će ga, ukoliko ne prizna da su određena lica bacila bombe na dvije kuće u Podgorici, baciti u more između Budve i Jaza, te da nije ni prvi ni posljednji koji će tako završiti, a upućivane su mu i druge zastrašujuće prijetnje. 

"Prijetili su mu da će ga, ako ne prizna i ne ponovi sve kod tužioca, povesti na Ćemovsko polje gdje će ga mučiti i ubiti, te da će dovesti i njegovu djevojku koju će takođe maltretirati i tući, ako ne potvrdi u navodnoj izjavi sve pred tužiocem i ako im tužilac tu izjavu vrati", piše u optužnici.

Objašnjava se da je Boljević priveden tužiocu oko 22 sata te večeri i da je dao izjavu, a i detaljno se opisuju povrede koje su mu nanijete tokom zlostavljanja. 

Jedan od okrivljenih je, prije nego je priveden kod tužioca, napisao oproštajno pismo u njegovo ime koje bi bilo upućeno Boljevićevoj porodici. 

Tužilaštvo je zatražilo kazne za te policijske službenike. U toku je suđenje pred Osnovnim sudom u Podgorici grupi policajaca koji su optuženi za nasilje nad Boljevićem. 

Podsjetimo, portal "Libertas" je objavio nedavno fotografije i detalje policijske torture, zbog čega je  nevladin sektor zatražio istragu, a kompletan izvještaj dostavljen je Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније