Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V./ M.M.Lj. ]

08. 05. 2023. 15:02 >> 17:26

LEKIĆ O SLUČAJU KOVAČ

Sudu dostavljena nova Sky komunikacija sa fotografijama policijske torture

Krivićno vijeće odložilo je ročište i ukinulo pritvor Stefanu Kovaču, koji je, kako se sumnja, bio žrtva policijske torture, što se može vidjeti na fotografijama koje je dostavio Europol sa Sky aplikacije, saopštio je za Portal RTCG njegov advokat Damir Lekić. Uprava policije dostavila je krivičnom vijeću nove fotografije mučenja i zlostavljanja više lica, od kojih se na jednoj nalazi i Stefan Kovač, osumnjičen za stvaranje kriminalne organizacije, sa zelenom plastičnom kesom na glavi, a koju sa obje ruke drži ovlašćeni policijski službenik.

"Danas na glavnom pretresu predsjednik vijeća nas je obavijestio da je Uprava policije Crne Gore, na njegovo traženje, dostavila dopis uz koji je prilozila Sky komunikaciju na kojoj se nalazi korespodencija između određenih lica i fotografije mučenja i zlostavljanja više lica od strane ovlašćenih policijskih službenika, od kojih se na jednoj nalazi i Stefan Kovač sa zelenom plastičnom kesom stavljenoj na glavi, a koju sa obje ruke drži ovlašćeni policijski službenik", kazao je za Portal Lekić.

Specijalni tužilac je predložio da se taj materijal sprovede kao dokaz, čemu se Lekić protivio, jer smatra da umaju dovoljno dokaza, te da bi sky komunikacija samo "kontaminirala" postupak i od njega bi učinila da postane nezakonit, bez  potrebe. Dodao je da će sud o tome naknadno donijeti odluku.

"Nakon toga saslušani su policajci Draško Kalinić i Janičić. I jedan i drugi su nedefinisano, neodređeno, dvosmisleno, protivrječno, različito i neuvjerljivo govorili o određenim činjenicama i okolnostima iz istih se uočava da su neistinito i nevjerodostojno predstavlili događaj i postupanje njih i ostalih službenika njihovih kolega", kazao je Lekić.

Stefan Kovač je u izjavi pred sudom kazao da Kalinić prema njemu nije primjenjivao prinudu, kao i da su se negativna dešavanja, u njegovom prisustvu smirila.

"Ali je Janičić bio konstantno prisutan dok su ostali policajci, kao i njegov kolega Nikola Žižić, prema njemu primjenjivali brutalnu prinudu, a da to nije spriječio, niti pokušavao da spriječi. On je samo davao moralnu podršku Kovaču donoseći mu povremeno, kada ovi baš pretjeraju, predmete iz aparata za sokove i slatkise", rekao je Lekić.

Nakon toga, ročiste je odloženo.

"Odbrana je prethodno tražila ukidanje pritvora za okrivljenog Kovača predlazući čak da se on zamijeni sa jednom ili više mjera nadzora, čemu se specijalni tužilac izričito protivio. Vijeće je i pored toga ipak našlo da pritvor treba ukinuti što je bila jedina zakonita i na svemu opravdana odluka, nakon ovolilo golgote koju je pretrpio moj branjenik", zaključio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније