Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Б.Б.

10. 05. 2023. 09:43 >> 09:43

ADVOKATI ODBRANE

Osumnjičeni za uličnu prodaju droge nezakonito zadržani u pritvoru

Prema okrivljenima Daliboru i Davidu Ljekočeviću, Damiru Kuču, Stefanu Stefanoviću i Turkjanu Šutaju koji su uhapšeni zbog sumnje na uličnu prodaju droge na teritoriji glavnog grada 8. februara, Viši sud u Podgorici produžio je pritvor u trajanju od najduže dva mjeseca. Advokati odbrane tvrde da je do ovog rješenje došlo pravno nezakonitom improvizacijom, pa su najavili tužbe zbog zloupotrebe službenog položaja protiv Tužilaštva, Suda, ali i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Prema riječima advokata odbrane Damira Lekića i Balše Dragovića zahtjev Višeg državnog tužilaštva da im se produži pritvor je prvobitno odbijen i oni su trebali biti pušteni da se brane sa slobode 4. maja, ali se to, kako su kazali, iz neobjašnjenih razloga nije desilo.

"Vrhovnu sud Crne Gore predlog za produženje pritvora je odbio. U ovakvim procesnim situacijama kada sud ne prihvati da odredi ili dalje produži pritvor, okrivljeni odmah mora biti pušten na slobodu. To je bila lijepa vijest po ove okrivljene i njihove branioce, ali iz nekih nepoznatih razloga to se ovdje uopšte nije dogodilo. Ali se dogodila druga nevjerovatna i u potpunosti nezakonitna situacija. Predlog Višeg državnog tužilaštva odbijen je 3. maja, i okrivljeni su 4. maja morali odmah biti pušteni na slobodu iz istražnog zatvora, ali su zadržani iako više nije postojalo rješenje na osnovu kojeg se dalje trajanje pritvora još uvijek nalazi na snazi", navode u saopštenju.

Objašnjavaju da je Više državno tužilaštvo nakon što je uočilo da je podnijeti predlog za produženje pritvora odbijen, 5. maja oko 13:30 časova, vjerovatno misleći da niko to neće uočiti, ili da će to prosto zanemariti, Višem sudu u Podgorici protiv okrivljenih podnijelo optužnicu sa predlogom da im se produži pritvor, i pored toga što je dan ranije bilo u saznanju da postoji rješenje Vrhovnog suda kojim je stavljena tačka na postojanje pritvora.

"Ovo je ogromna zlopupotreba prava i zakonskih ovlašćenja od Višeg državnog tužilaštva i Višeg suda u Podgorici na štetu ovih okrivljenih budući da su i jedan i drugi državni organ bili u saznanju da postoji rješenje Vrhovnog suda od 4. maja kojim je stavljena tačka na pritvor i više nije postojala mogućnost bilo kakvog govora o pritvoru, a naročito zato što se između 4. i 5. maja nikako nije mogao pojaviti neki novi pritvorski osnov zbog kojeg bi eventualno Više državno tužilaštvo u Podgorici bilo prinuđeno da djeluje podnošenjem predloga za određivanje pritvora, te da Viši sud u Podgorici isti usvaja i da ponovo iz nekih sada različitih razloga okrivljenima određuje pritvor", navode advokati.

Okrivljeni su se nalazili nezakonito i bez bilo kakvog pravnog osnova u pritvoru od 4. do najmanje 5.maja, pa se, kažu, samim tim radi o ogromnoj zloupotrebi prava i zakonskih ovlašćenja i od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Podgorica, Spuž, jer su 4. maja po prijemu rješenja Vrhovnog suda bili dužni da okrivljene odmah puste na slobodu, a to nijesu učinili.

"Na taj način bez bilo kakvog rješenja osumnjičene su držali nezakonito u pritvoru do 5. maja kada je Viši sud u Podgorici po novom nezakonitom predlogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici okrivljema produžio pritvor. Ovakvo postupanje navedenih državnih organa je u potpunosti nezakonito. Kakve su ovo improvizacije istražnog zatvora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Podgorica, Spuž, Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i Višeg suda u Podgorici da se okrivljeni Dalibor i David Ljekočević, Damir Kuč, Stefan Stefanović i Turkjan Šutaj pošto poto drže u pritvor i pored ovakve odluke Vrhovnog suda Crne Gore, te da se čak usude da ih bez bilo kakvog rješnja i dalje drže u pritvor čak jedan i po ili dva dana za sada je nepoznato, ali je jasno da je takvo postupanje mimo svakog zakonskog okvira i da će protiv svih učesnika u ovoj improvizaciji biti podnijeta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja i drugih krivičnih djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Nadamo se da će drugi državni organi koji će preispitivati njihov rad, i kojima su izjavljeni pravni ljekovi, naći da okrivljene treba odmah pustiti na slobodu, jer je to u ovom slučaju jedina zakonita i ispravna odluka", naglašavaju advokati Lekić i Dragović.

Podsjećamo službenik policije Dalibor Ljekočević (30), David Ljekočević (24), Damir Kuč (20), Stefan Stefanović (24) i Turkijan Šutaj (27) iz Podgorice uhapšeni su u akciji kodnog naziva "Lovka" zbog sumnje na uličnu prodaje heroina na teritoriji glavnog grada.

Kako su tada saopštili iz policije, osumnjičeni se terete da su počinili tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje opojnih droga u promet.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније