Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ A.B. ]

31. 05. 2023. 22:46   >>  22:46 1

PREMIJER KOSOVA

Kurti: Nije fer što su nas isključili iz vojne vježbe

Premijer Kosova Aljbin Kurti u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) smatra da je nefer i katastrofa američka odluka da se Kosovu obustavi učešće u vojnoj vježbi u Evropi pod američkim vođstvom.

Podsjetimo, američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer objavio da Vlada Kosova nije koordinirala sa Sjedinjenim Državama akcije preduzete na sjeveru i da je stoga pretrpjela prve posledice - otkazivanje učešća u vježbama "Defender Europe 2023."

"Ono što smo vidjeli je suspenzija sa vježbe za koju smo se pripremali dvije godine. To je katastrofa. Mislim da nije fer, ali ko sam ja da odlučujem? Još jednom, dozvolite mi da naglasim da su SAD nezamjenljiv prijatelj, partner i saveznik za našu bezbjednost i odbranu, za našu demokratiju i razvoj", rekao je kosovski premijer na pitanje RSE da li su američke mjere udarac za Kosovo.

Premijer Kosova u Bratislavi je prethodno na međunarodnom skupu kojem je prisustvovao najavio da će narediti povlačenje policajaca iz opštinskih objekata u opštinama na severu jedino nakon što se povuče, kako se izrazio "rulja" sa ulice.

U Zvečanu je treći dan zaredom počelo okupljanje grupa Srba ispred zgrade Opštine. KFOR je 31. maja ujutro podigao bodljikavu žicu.

"Sve dok napolju postoji nasilna rulja koja prijeti napadom i koja ispisuje grafite sa slovom Z i pokazuje admiraciju prema despotskom lideru Putinu i ruskoj agresiji, moramo imati svoje specijalne jedinice u zgradama opština", rekao je kosovski premijer.

"Vučić ne želi normalizaciju odnosa"

Kurti je takođe iskazao spremnost da se češće sastaje sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem,  ali je upozorio da Vučić ne želi normalizaciju odnosa.

"Imamo dogovor – samo treba da ga primijenimo. Predsjednik Srbije kaže DA sporazumu da ga ne bi potpisao, i sada se kaje što je rekao da", ocijenio je Kurti.

Od 26. maja tenzije su porasle na sjeveru Kosova, pošto su tog dana novi čelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka – svi Albanci – ušli u opštinske zgrade pod pratnjom kosovske policije.

U sukobima sa srpskim demonstrantima u Zvečanu 29. maja povrijeđeno je 30 pripadnika NATO misije na Kosovu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније