Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

T.S.

02. 08. 2022. 16:09   >>  16:07

STIGLO I NEKOLIKO HILJADA DIJASPORACA

Na Alipašinim izvorima i Turjaku tradicionalni sabori

Na Alipašinim izvorima u Gusinju danas se održava tradicionalni Ilindanski sabor, koji se završava u kasnim večernjim satima, koncertom u glavnoj ulici.

Predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić, ocijenila je da se u tom najsjeveroistočnijem gradu Crne Gore, na ilindanskom saboru na Alipašinim izvorima, okupilo nekoliko hiljada građana, od kojih je najviše dijasporaca.

Osim stanovnika Gusinja i Plava, kao i drugih gradova iz regiona, saboru svake godine prisustvuje veliki broj građana ovih opština koji žive i rade i inostranstvu, a kojih je, prema procjenama lokalnih zvaničnika, mnogostruko više nego stanovnika ta dva grada.

Predsjednica opštine Gusinje tvrdi da Gusinjana u dijaspori ima nekoliko desetina hiljada.

"Nemamo preciznu evidenciju broja iseljenika. Prema posljednjem popisu Gusinje ima 4.300 stanovnika, a u Sjedinjenim Američkim Državama, kao u u zemljama zapadne Evrope, živi još nekoliko desetina hiljada naših građana", kazala je Čekić za Portal RTCG.

Ona je objasnila da je potrebno napraviti popis građana koji žive u dijaspori, i da se o tome često razgovara u kontaktu sa njima.

"Naša dijaspora je vjerovatno, u odnosu na broj stanovnika, najbrojnija u Crnoj Gori. Ali, to su ljudi koji nikada ne zaboravljaju odakle su, i maksimalno pomažu razvoj svog rodnog grada", priča Čekić.

Ona podsjeća da je uz nesebičnu pomoć dijaspore izgrađena i velelepna zgrada Opštine Gusinje, nakon što je ova varoš dobila taj status i odvojila se od opštine Plav.

"Još je mnogo projekata koje bi mogli navesti, a humanitarnim akcijama koje dijaspora organizuje i sprovodi, ni broja se ne zna", kazala je predsjednica opštine Gusinje.

Čekić ističe dosadašnju dobru saradnju sa dijasporom i česte sastanke, kako u Gusinju, tako i u inostranstvu.

"Kada su ovdje, svakodnevno se viđamo i planiramo šta i kako da radimo u cilju unapređenja kvaliteta života u Gusinju. U planu imamo, da u cilju kontinuiranog kontakta i saradnje sa dijasporom, pri lokalnoj upravi formiramo posebnu kancelariju za dijasporu", kaže Čekić.

Prema njenim riječima u Gusinju i Plavu ovih dana ima nekoliko hiljada dijasporaca, koji svoje godišnje odmore planiraju tako da u rodnom kraju budu 2. avgusta, na Ilindan, kada se već preko pola vijeka na Alipašinim izvorima priređuje tradicionalni sabor, gdje se dijasporci, jednom godišnje, susreću na jednom mjestu.

"Osjeća se to ovih dana i u Gusinju i u Plavu. Ulice naših gradova, kada dijaspora dođe, prosto ožive. Zažive trgovine i restorani, kafići i svi ugostiteljski objekti. Naša dijaspora, moglo bi se reći, ne žali da ostavlja novac u rodnom gradu. To mnogo znači za lokalne preduzetnike", objašnjava Čekić.

Mada stanovnika ovih krajeva ima u mnogim država i na raznim kontinetima, utisak je, ipak, da ih je najviše u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno u Njujorku, gdje postoji i takozvana Gusinjska četvrt.

Upravo je dijaspora godinama forsirala izgradnju i otvaranje puta od Podgorice do ovih gradova, kroz Albaniju. Od kada je prošle godine zvanično otvoren, ovaj put je ljeti postao jedna od najprometnijih saobraćajnica, jer su se Gusinje i Plav približili aerodromu u Podgorici na svega šezdeset kilometara.

Poslije Gusinja i Plava, najbrojniju dijasporu u odnosu na broj stanovnika, ima Petnjica. U toj opštini prema posljednjem popisu živi 6,5 hiljada stanovnika, ali je na posljednje lokalne izbore izlaznost bila svega 48 odsto, što je ukazivalo da više nema stanovnika koliko je popisano.

U Petnjici smatraju da makar još dvije do tri Petnjice žive u Luksemburgu i drugim zapadoevoprskim državama.
Ta opština je odmah nakon odvajanja od Berana i formiranja samostalne lokalne uprave, otvorila kancelariju za dijasporu, i svakog ljeta organizuje višednevne susrete pod nazivom Dani dijaspore. Petnjička dijaspora takođe maksimalno pomaže svoj rodni kraj. Njihovo tradicionalno mjesto okupljanja na Ilindan je obližnja planina Turjak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније