Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Љиљана Брновић [ TVCG ]

02. 11. 2022. 06:50   >>  06:49 2

IZ EMISIJE MOSTOVI

Suživot realnost Boke na koju smo svi ponosni

Za Italiju se često kaže da je muzej pod otvorenim nebom. Nećemo pogriješiti ako to isto kažemo i za našu Boku. Važni tragovi prošlosti na svakom su koraku. Crkve, palate, zidine, utvrđenja, stari vjekovima.

Jedan dio te velike kulturne baštine, bokeljski Hrvati s pravom nazivaju svojom, kaže istoričarka umjetnosti Marija Mihaliček, koja je i predsjednica Matice hrvatske za Boku Kotorsku.

"Ta baština treba i dalje da se izučava i da bude na dobrobit ne samo Hrvata, već i cijele Crne Gore, koju, ja vam mogu posvjedočiti, svaki Hrvat iz Boke kotorske doživljava kao svoju istinsku zemlju, mi smo se tu rodili, nama su se tu rodili djedovi i pradjedovi i mi se tu osjećamo kao svoji na svome", kaže Mihaliček.

Iako su Hrvati iz Boke odlazili i ranije, ne tako davno Crna Gora je, ipak, svjedočila jednoj od njihovih najvecih migracija. Sada su, tvrdi Mihaliček, na nivou statistističke greške, upravo zbog prijašnjih migracija. Ona podsjeća da je Boka Kotorska prolazila kroz period političkih previranja i da su je, kroz istoriju, sedam državnih zajednica inkorporirale u svoj sastav.

"Najviše odseljavanja bilo je, nažalost, 90-tih godina, iz poznatih razloga. Tu smo gdje smo, poenta je da je danas broj Hrvata nesrazmjeran u odnosu na kulturnu, materijalnu i nematerijalnu baštinu koju nasljeđuju. Zato i imamo potrebu da se ona očuva i da svjedoči o postojanju Hrvata na ovom području", objašnjava Marija Mihaliček.

Materijalna baština Hrvata u Bokokotorskom zalivu, vidljiva je golim okom ali nije dovoljno zaštićena, kao ni mnogi istorijski spomenici drugih kultura ne samo u Boki, nego i u cijeloj Crnoj Gori. Istoričarka Mihaliček kaže da svjedoči tome svakoga dana.

"Na Vrmcu, koji sad nastoje da proglase parkom prirode, što i treba, nalazi se golema katolička, sakralna baština, crkvice, kapelice od kojih su samo neke sačuvane, obnovljene i na tome bi trebalo da se radi i to Matica može da inicira", navodi ona.

Da bi očuvali vrijedno nasljeđe, tokom posljednjih 20 godina osnovana su različita hrvatska udruženja u Crnoj Gori koja okupljaju entuzijaste, pod okriljem Hrvatskog nacionalnog vijeća. Jedno od njih je ogranak Matice hrvatske za Boku, koja je, kaže Marija Mihaliček, malo važniji od ostalih, jer je osnovan na tragu glavne Matice hrvatske iz Zagreba, koja ove godine slavi 180 godina postojanja.

"Veoma smo ponosni što postojimo, iako ogranaka ima više od 120, Matica hrvatska za Boku jedna je od najaktivnijih od svih koje su van Hrvatske. Mi se trudimo, evo peta godina od osnivanja, da uradimo nešto na dobrobit kulture hrvatskog naroda ovdje, ostalih naroda u Crnoj Gori kao i Hrvatske i u tom pravcu i djelujemo", kaže Mihaliček i naglašava da dobro sarađuju sa svim nacionalnim Maticama, jer su svi na istom zadatku, da afirmišu i čuvaju nacionalni identitet i kulturu.

Istoričarka Mihaliček uvjerena je da će se duh i kultura Bokelja sačuvati. Nada se da su oni koju su se doselili posljednjih decenija, prihvatili bokeljski ambijent, kulturu, način života i da upravo sve zavisi od njih koji su u Boki pronašli svoj dom.

"Ko je građanski orjentisan, ko je je otvoren, svoje čuva i njeguje i isto tako nastoji da što više upozna susjedovu kulturu, njegove običaje, navike, sa takvima nikad nećete imati problema. ‘’

Suživot u Boki nije nikad bila samo floskula. Suživot je realnost Boke na koju smo svi ponosni, ističe Mihaliček. U Matici hrvatskoj članovi su i ljudi drugih nacionalnosti koji prihvataju tu kulturu i baštinu. Upravo to i formira građansku svijest.

Posebnu pažnju, smatra naša sagovornica, treba posvetiti novim generacijama: "Djecu treba učiti pravim vrijednostima, da oni, bez obzira odakle su došli, prihvate kulturno nasljeđe Boke kao svoje i da ga čuvaju i poštuju.’’

Sa ljudima koji na pravi način poštuju I čuvaju svoje nema nesuglasica, a politika je druga priča i tema o kojoj ne želi da govori, jer joj je kultura jedino važna, kazala je na kraju istoričarka umjetnosti Marija Mihaliček. O politici I nismo, a Bokelji koji ribaju oduvijek, na pontama zaliva, nastaviće da dišu istim plućima i dijele isti miris mora, iste brige i radosti.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније