Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Т.Г.

09. 11. 2022. 11:06   >>  11:12

ĐURAŠKOVIĆ NAJAVIO

Budžet Prijestonice za 2023. godinu biće rekordan

Budžet Prijestonice za 2022. godinu planiran je na sedam miliona i 730 hiljada eura i na 31. oktobar je ostvaren gotovo 90 osto što je jako dobar rezultat, kazao je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković. On je istakao da vjeruje da će budžet za narednu godinu biti najveći do sada i da će biti iznad osam miliona eura.

"Budžet je planiran na sedam miliona i 730 hiljada eura i na 31. oktobar je ostvaren gotovo 90 osto što je jako dobar rezultat posebno imajući u vidu da smo upravljanje gradske uprave preuzeli 1. marta tekuće godine, a očekivanje je da početkom decembra radimo rebalans budžeta jer je vrlo izvjesno da ćemo probiti ovu cifru", kazao je Đurašković. 

Naveo je da je njegovo očekivanje da će budžet za narednu godinu da bude negdje iznad 8 miliona eura.

Kada je u pitanju program razvoja, Đurašković je kazao da je kreiran na nekih osam miliona i 400 hiljada.

"Međutim zavisno od iznosa, onih jedan osto onih jedan odsto definisanih po Zakonu o Prijestonici u odnosu na tekući državni budžet on će biti vjerovatno na nekih sedam miliona i dominantno će se odnositi na rješavanje dva ključna kapitalna problema grada, višedecenijska problema, a to je problem snabdijevanja i tretmana otpadnih voda", naveo je Đurašković. 

On je kazao da su završili projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju sekundarne mreže vodovodnog sistema,  i da je ovih dana je završena i revizija. 

Đurašković je istakao da i u narednoj godini su kroz kapitalni budžet planirali sredstva u iznosu od milion eura za ovu namjenu.

"Uz ova dva kapitalna projekta, u narednoj godini je planirana rekonstrukcija jednog značajnog broja gradskih saobraćajnica, početak izgradnje hotela sa podzemnom garažom ispod studentskog trga, sanacija i izgradnja jednog broja lokalnih i nekategorisanih puteva na teritoriji grada, početak izgradnje azila, tako da je u pitanju jedan izazovan program", naveo je Đurašković.

On je istakao da je siguran da će sledeće godine potrošiti kompletan kapitalni budžet i svjedočiti realizaciji značajnog broja projekata o kojima se prethodnih desetak godina mnogo pričalo, a malo radilo.

"Projekat rekonstrukcije vodovodne mreže je vrijedan oko 13 miliona eura, i svakako je finansijski vrlo zahtjevan, ambicija je da u narednoj godini započnemo ovaj projekat, i u toku jedne godine uradimo maksimum koliko je moguće od tog projekta. To je svakako višegodišnji projekat i po meni je realno da bude realizovan u naredne četiri godine", kazao je Đurašković.

On je istakao da projekat tretmana otpadnih voda je finasijski je zahtjevniji od rekonstrukcije vodovodne mreže i vrijedan je više od 10 miliona eura, a konačna vrijednost još uvijek nije definisana.

"Skupština Prijestonice je prije nekih mjesec dana donijela odluku o raspisivanju javnog poziva o davanju zakup za dvije hale na prostoru gornjeg Oboda sa minimalnim ulaganjima od 500 hiljada eura , i minimalnim brojem novootvorenih mjesta od 20. Mi ćemo u narednim danima raspisati taj javni poziv, imamo interesavanje više investitora", navodi Đurašković.

Kazao je da se 13. novembar, Dan Prijestonice obilježava nizom manifestacija.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније