Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Senka Popović, Radio Crne Gore ]

10. 03. 2023. 12:28 >> 12:28

SVE MANjE LOKALNIH SKIJAŠA

Skijanje na Durmitoru - nekad i sad

Dok skijaške terene Durmitora posjećuju brojni gosti sa raznih strana svijeta, na njima je sve manje lokalnih skijaša. Decenije ekonomske krize i raseljavanje stanovništva učinili su svoje.

Opština Žabljak u saradnji sa skijalištem Savin kuk pružanjem podrške djeci i omladini Žabljaka nastoji da durmitorsko skijanje vrati na stare staze kaže referent za sport u lokalnoj upravi Vidomir Španjević:

"Opština Žabljak je u saradnji sa Planinarsko smučarskim klubom Durmitor i skijalištem Savin kuk, treću godinu organizuje naprednu školu skijanja, da se animira što više djece različitog uzrasta a prvenstveno najmljadji da nauče skijati a iz te baze da vidimo koja djeca žele da idu dalje da treniraju i budu sportisti.

Zadovoljni smo odzivom mališana ali ne koliko smo očekivali, imamo problem, naša djeca u prethodnim decenijama kad nijesu imali ništa, svi su se skijali a danas kad imaju praktično sve, besplatnu školu skijanja, besplatan ski pas, nijesu previše zainteresovani. Da li je to posledica savremenog doba i mobilnih telefona, ne znam. Dobro je da se odaziva najmlađi uzrast od pet do deset godina a pored naše djece mi imamo i djecu sa strane, iz Budve, Kotora, Nikšića koji sa nama treniraju i već su postali takmičari."

Sve u svemu, Španjević kaže da je škola skijanja ispunila očekivanja i nastavlja sa radom:

"Moramo omogućiti djeci da nauče da se skijaju. Opština Žabljak u saradnji sa skijalištem 14, 15 i 16. marta organizuje besplatnu školu skijanja za sve zainteresovane, uključujući besplatan prevoz do skijališta i ski pas."

Španjević podjseća i na zlatno doba durmitorskog skijanja, od prije tri i više decenija, kada je smučarski klub Durmitor brojio do 200 aktivnih takmičara, od kojih je pola bilo nordijskih skijaša. A danas crnogorsko nordijsko skijanje ima jednog takmičara nordijca, olimpijca Aleksandra Grbovića. Sa napuštanjem durmitorskih sela i nestankom đaka pješaka, nestala je i baza iz koje su se regrutovali nordijski skijaši, zaključio je naš sagovornik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније