Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Туфик Софтић

30. 03. 2023. 08:14 >> 08:21

UDRUŽENjE VOĆARA "ORGANIK"

Projekat "Kuće voća" na čekanju, to je šteta za poljoprivrednike

Predstavnici Udruženje voćara “Organik” iz Andrijevice tvrde da državne vlasti ne vode dovoljno računa o razvoju sjevera Crne Gore i stvarnim potrebama lokalnog stanovništva, što, kako ističu, pokazuju i dešavanja oko izgradnje Kuće voća u tom gradu.

Oni su podsjetili su da se sa završetkom radova na izgradnji tog objekta kasni i da je na taj način nanesena velika šteta čitavom kraju, a naročito onima koji se bave voćarstvom i poljoprivrednom proizvodnjom.

“Svih ovih godina dobijali smo obećanja da je Kuća voća završena stvar i da je to razvojna i poslovna šansa za sve nas. Najavljivano je da je Kuća voća osmišljena da bude centar dešavanja u voćarstvu sa više aspekata, proizvodnog, istraživačkog, edukativnog, i da je predviđeno da osnovna namjena objekta bude otkup, zamrzavanje i prerada voća. Međutim, umjesto svega toga sada u Andrijevici umjesto završenog objekta imamo gomilu betonskih elemenata koja je zamijenila najavljivane funkcionalne prerađivačke kapacitete” – saopštili su iz Udruženja voćara "Organik".

Oni kažu da ih raduje što je u Tuzima za kratko vrijeme otvorena fabrika čipsa, kao i fabrika za proizvodnju sokova i džemova, ali ih boli zašto se država ovako ponijela prema projektu izgradnje Kuće voća u Andrijevici.

Izgradnja Kuće voća u Andrijevici započeta je aprila 2018. godine. Prema prvobitnom planu, kompletni radovi na podizanju ovog poslovnog objekta, koji se finansiraju iz državnog kapitalnog budžeta, trebalo je da budu okončani oktobra 2019. godine.

O tome svjedoči i tabla koja je postavljena prilikom otvaranja ovog gradilišta, stacioniranog u krugu bivše kasarne vojske Jugoslavije. Umjeso da bude završen i u funkciji, do sada je odrađen samo dio grubih građevinskih poslova, s tim što se u zadnje tri godine izvođač radova nije pojavljivao na gradilištu.

Bivši predsjednik Opštine Andrijevica Srđan Mašović, iz redova DPS-a, prije više od dvije i po godine izjavio da će Kuća voća biti ubrzo završena.

“Odrađeni su grubi radovi. Očekujemo da izvođači ubrzo nastave radove, što znači da već na jesen možemo očekivati svečano otvaranje ovog reprezentativnog zdanja, gdje će se, između ostalog, proizvoditi sokovi i džemovi”– izjavio je Mašović početkom marta 2020. godine.

Obećanja nije falilo ni kasnije. Nastavak radova na izgradnji Kuće voća najavljivali su i zvaničnici koji su se našli na važnim pozicijama nakon promjene državne vlasti u Crnoj Gori.

Bivši ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović prije dvije godine izjavio je da je prije nastavka radova neophodno definisti šta će to da bude proizvod Kuće voća.

“Čekamo da se uradi dokumentacija koja će pokazati šta treba da bude proizvod Kuće voća, koja je, na bazi toga, potrebna oprema i koje su to količine voća koje treba da se obezbjeđuju za nesmetan rad. Uz uporedne prakse, stručnjaci treba da utvrde da li će se proizvoditi sokovi, džemovi, slatko, kašice za bebe ili nešto drugo. Takođe, treba da se ustanovi koji tipovi voća treba da budu u opticaju, da li su to jabuka i kruška, ili možda bobičasto voće kao što je kupina, malina i aronija, s obzirom na to da je u cijeloj priči važno obezbijediti neophodnu sirovinu” –rekao je tada Stijović.

I u predizbornim aktivnostima aktuelne vladajuće strukture u Andrijevici Kuća voća je isticana kao projekat koji bivša vlast nije uspjela da realizuje.

“Kad preuzmemo vlast uradićemo sve da Kuću voća što prije stavimo u funkciju” – poručeno je sa predizbornog skupa koalicije "Za budućnost Andrijevice" uoči lokalnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine, kada je i u tom gradu srušen DPS.

Iz lokalne uprave navode da nije dobro što se kasni sa realizacijom ovog projekta, ali ističu da oni nijesu krivi za to jer je za realizaciju projekta zadužena Vlada Crne Gore.

“U staru su napravljeni brojni propusti, jer nije jasno utvrđeno kakva će sve funkcija biti Kuće voća i šta će se u njoj sve raditi. To je, koliko znam, u dobroj mjeri, omelo da se nastave započeti radovi. Potrebno je da se definišu mnoge stvari i da se rad Kuće voća prilagodi tržišnim uslovima i raspoloživim kapacitetima kada je sirovinska baza u pitanju. Nadam se da će u narednom periodu doći do nekog rješenja” – kaže predsjednik Opštine Andrijevica, Željko Ćulafić.

Iz andrijevičkog Udruženja voćara “Organik” ističu da je nedopustivo što je dobro zamišljen projekat takozvane Kuće voća još na čekanju, dok sjever Crne Gore, kako podsjećaju, potresaju protesti malinara i drugih proizvođača voća, kojima u nedostatku prerađivačkih kapaciteta i loše situacije na tržištu, stoje zarobljene ogromne količine voća u privatnim hladnjačama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније