Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 10. 2015. 20:18 >> 20:07
4

MARTINOVIĆ O PROTESTU

"To je bio napad na ustavni poredak"

Advokat Nikola Martinović ocijenio je da je nasilni pokušaj pristalica DF-a na protestu u subotu da upadnu u Skupštinu, sa ustavno – pravnog aspekta, bio napad na ustavni poredak države i da ga je tako okarakterisalo i Vrhovno državno tužilaštvo.

"Da li je bio pokušaj državnog udara, na to pitanje nam je dao Više državno tužilaštvo odgovor, čim je pokrenulo postupak za jedno krivično djelo koje se tiče ustavnog uređenja i napada na ustavno uređenje u Crnoj Gori.Kad je institucija sistema, VDT, pokrenulo odgovarajući postupak, onda mislim da ne treba komentarisati, ili da bi svaki komentar bio izlišan očigledno da su institucije sistema procijenile da je skup koji je bio i organizovan u Podgorici koji je eskalirao u nasilju na podgoričkim ulicama okarakterisan kao napad na ustavno uređenje u Crnoj Gori.", rekao je Martinović gostujući u Dnevniku TVCG.

Martinović kaže da javno okupljanje kao metod manifestacije, nečije volje ili protesta u demokratskom društvu podrazumijeva mirne i nenasilne demonstrancije.

"Svako nasilje u demonstrancijama je nedozvoljeno, i u demokratskim društvima nedopušteno", navodi Martinović.

Poznati advokat napominje da jasno treba reći da policija u svojoj reakciji na glavnom mjestu događaja, ispred Skupštine, nije prekoračila ovlašćenja, čak je, kako kaže, reagovala sa silom koja je bila manja nego što je bilo potrebno.

"Reagovala je sa minimumom fizičke sile, i određenih sredstava, koja su stajala na raspolaganju. Pojedinačni incidenti koji su se desili kasnije, tokom Podgorice, nikako ne smiju uticati na opštu konstataciju da je policija te večeri djelovala u skladu sa ustavom i zakonskim ovlašćenjima".

Dodaje da se u pojedinačnim slučajevima, radilo se o prekoračenju sile i ovlašćenja policijskih službenika.

"O tome očigledno da institucije i sistem u Crnoj Gori reaguje na ta prekoračenja, jer su sve institucije sistema obavile ono što trebaju da obave. Ombudsman je započeo istragu, Savjet za kontrolu policije započeo istragu, Tužilaštvo je započelo istragu i mislim da je to najbolji pokazatelj da ekcesi koji se pojavljuju kao iznim u ponašanju imaju institucionalno rešenje kroz djelovanje određenih institucija sistema.", zaključio je Martinović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније