Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila R.B.

28. 09. 2016. 23:13   >>  22:52

SAMO JE MIR SVET

Del Monako: Ne postoje sveti ratovi

"Ne postoje sveti ratovi, samo je mir svet", poruka je koja se čula danas u kotorskoj Crkvi svetog Pavla gdje se, u okviru festivala "Otvoreni dani nauke", održava međunarodni naučni skup "Od rata do mira na Jadranu: 1914-2016". Organizatori naučnog skupa su Ministarstvo nauke, Univerzitet Crne Gore i Ambasada Italije u Crnoj Gori.

Riječ je o konferenciji koja je okupila veliki broj renomiranih naučnika, istoričara iz Crne Gore, Italije, ali i šire, prenio je Radio Kotor.

"Svjesno sjećanje o okrutnosti rata zapravo je plodno sjećanje koje nas usmjerava da gledamo naprijed, kako bi gradili bolje i demokratskije društvo, prosperitetno za generacije koje dolaze", rekao je ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako.

Kada govorimo o ratu i miru na Jadranu, navodi on, moramo se suočiti sa prošlošću. "Sjećanje proizvodi i strah, ali i agresiju. No, činjenica je i da sjećanje na neki način garantuje našu otvorenost. Ako rekonstruišemo sve ono što je bilo - i rat i mir, moramo da se vratimo kolektivnoj svijesti. Radi se o zrelom sjećanju koje ne čini od nas taoce prošlosti niti će učiniti da od generacija koje dolaze napravimo taoce", kazao je Del Monako poručivši da ne postoje sveti ratovi, a da je samo mir svet.

Težnja ka miru i prosperitetu suština je ljudskog života, poručio je, pozdravljajući učesnike skupa, predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević.

"Ovo je tema koja, nažalost, prožima ljudske sudbine - posebno ovdje na Balkanu, na Jadranu, na raskršću različitih kultura, svjetova", rekao je Stjepčević. On je istakao da je Kotor grad koji se vjekovima razvijao u miru i zajedništvu.

"Uspješno je odolijevao svim turbulentnim dešavanjima u okruženju pa se nadam da će se ova naša dobra, mirnodopska kotorska energija proširiti i na cijelu regiju. Uz želje za uspješan rad poželio bih da današnji skup doprinese onome čemu ljudi, vjerujem, ipak najviše teže – miru i prosperitetu", poručio je Stjepčević.

Ministarka nauke Sanja Vlahović kazala je da Crna Gora i Italija imaju posebne veze koje se ogledaju, ne samo kroz istorijski kontekst, već i kroz ono što danas gradimo u novoj Crnoj Gori i Italiji, te kroz naše međusobne odnose, prijateljstvo i saradnju.

"Ono što veže našu zemlju sa Italijom je najprije naše divno more. Kada se na moru dogodi bura, ona izazove posebna osjećanja. Mi, koji živimo blizu mora, znamo da ona u konačnom donosi smiraj. Čini se da je i kroz istoriju tako bilo. Posebno u odnosima naše dvije prijateljske države. Naime, kad god bi se desila bura, ona bi donijela mir, još ljepše more, još veći sklad, još više ljubavi, razumijevanja i prijateljstva. Sigurna sam da će današnji skup rasvijetliti još neke ključne tačke i momente u saradnji i prijateljstvu Crne Gore i Italije i dokazati da su sve bure na prostoru našeg Jadrana uvijek donosile samo još veći mir, sklad i prijateljstvo koje nas tako čvrsto i predano vodi u jednu novu budućnost koja nam je zajednička, a to je evropska budućnost i evropski sklad", zaključila je Vlahović.

Prema riječima prorektora Univerziteta Crne Gore Živka Andrijaševića, kao vodeća naučna i visokoškolska institucija-Univerzitet i na ovaj način želi dati podsticaj naučno-istraživačkoj djelatnosti u našoj zemlji, afirmaciji nauke i istraživanjima uopšte, ali i saradnji institucija i država u ovoj oblasti.

"Kao institucija koja već gotovo pola vijeka ostvaruje važnu društvenu misiju u savremenoj Crnoj Gori, Univerzitet želi da podstakne istraživanja koja doprinose izučavanju našeg identiteta, nacionalne prošlosti i kulture, ali i naših veza sa okruženjem, uzajamnim prožimanjima i uticajima. Svaki takav kontakt jedan je od pokušaja da učinimo korak naprijed u sopstvenom civilizacijskom hodu i budemo dio naprednijeg i razvijenijeg svijeta. Nažalost, često su nas političke okolnosti u kojima smo živjeli od tog svijeta udaljavale, ali nas je kultura vraćala tamo odakle su nas političke prilike odvele", kazao je Andrijašević.

Ovo je prilika, mišljenja je on, da sa naučnog stanovišta razmatramo i evociramo i naše pređašnje iskustvo i naše uzajamne odnose.

On je izrazio nadu da će skup dati podsticaj za nove susrete, istraživanja i saradnju, a time i podsticaj unaprjeđenju naučne djelatnosti. Univerzitet i za ubuduće, dodaje on, iskazuje spremnost da učestvuje u ovakvim aktivnostima i pomaže sve oblike međunarodne naučne saradnje i naučno-istraživakog rada uopšte.

Podsjetimo, do 30. septembra različiti sadržaji se u okviru festivala "Otvoreni dani nauke" organizuju i u Podgorici, Nikšiću, Kolašinu i Mojkovcu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније