Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

27. 12. 2016. 11:55 >> 11:47
14

DNP PREDLAŽE

Aerodrom nazvati po Njegošu

Aerodrom u Podgorici trebalo bi nazvati po Petru II Petroviću Njegošu, saopšteno je iz Demokratske narodne partije (DNP).

 

Iz te partije su ocijenili da bi aerodrom u Podgorici, u znak najvećeg poštovanja, trebalo da nosi ime "našeg oca nacije, kulture, književnosti i umjetnosti, i da se zove Aerodrom Njegoš Podgorica". 

Podsjećamo, crnogorska vlada nedavno je predložila da se dan Njegoševog rođenja u Crnoj Gori proglasi za državni praznik.

"Iako je hvale vrijedna svaka aktivnost na afirmisanju lika i djela našeg Vladike, vladara, mislioca, filozofa i pjesnika Njegoša, pomalo stereotipno djeluje proglašenje Njegoševog dana rođenja za državni praznik. Njegošev rođendan jeste sveti datum kulture Crne Gore, ali vlasti ne bi trebalo da ga koriste u cilju vlastite promocije i friziranja naše nimalo lagodne stvarnosti", navode iz DNP-a.

Na dan Njegoševog rođenja, kako je saopšteno, već se dodjeljuje najveće državno priznanje iz oblasti južnoslovenske književnosti, Njegoševa nagrada.

"Neinventivni kulturni stratezi u Vladi Crne Gore nijesu ni obratili pažnju, a možda ih to i ne interesuje, da se u svijetu, u zemljama neuporedivo većim od naše, aerodromima koji su i po dvadeset i više puta veći od našeg daju imena najvećih ličnosti iz istorije zemlje. Ako već u obrazloženju iz Vlade stoji i da se treba ponašati 'u skladu s iskustvima drugih država', zar se niko ne dosjeti da aerodrom u Parizu nosi ime Šarla de Gola. A u Hjustonu, u američkoj državi Teksas, ime jednog od predsjednika države, Džordža Buša? A da aerodrom u Vašingtonu nosi ime Ronalda Regana. A u Njujorku Džona Kenedija. A u Hjustonu Međunarodni aerodrom nosi ime američkog oca nacije, Džordža Vašingtona! Ako je i ovo malo da se ubijede neki neinventivni, sjetimo se i da je Srbija svoj aerodrom nazvala Aerodrom Nikola Tesla", podsjećaju iz DNP-a.

Na potezu su i oni koji u Crnoj Gori mogu da procesuiraju ovaj predlog, naveli su iz ove partije.

"A zna se šta bi donijela javna kampanja i izjašnjavanje građana - ogromnu podršku da podgorički aerodrom nosi Njegoševo ime. Koje će se i na taj način pominjati svakog dana, a njegov lik postati bliži i milionima putnika koji dolaze u Crnu Goru, i odlaze iz nje, znajući da je ova zemlja i na ovaj način ispoštovala svog velikana", navodi se u saopštenju DNP-a.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније