Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG [ Objavio: O.Z. ]

28. 06. 2017. 15:52 >> 15:46
5

SDP PORUČIO

Samo BS može spriječiti ukidanje naknada

Na konferenciji za medije Socijaldemokratske partije (SDP) povodom ukidanja naknada majkama sa troje ili više djece, član predsjedništva te partije Izet Bralić, kazao je da jedino predstavnici Bošnjacke stranke mogu spriječiti izglasavanje tog zakona i da za isplatu naknada nije potrebno 60 miliona. Iz SDP-a ističu da se na ovakav način ne mogu donositi zakoni u demokratskom društvu.

"Ukoliko dignu ruku za izglasavanje i ukidanje zakona o majkama, direktno će biti odgovorni za ono što će uslijediti, a tvrdim da talas novih, mladih ljudi stoji spakovan u opštinama na sjeveru", kazao je Bralić.

On je naveo da za isplatu naknada za troje ili više djece nije potrebno 60 miliona, već 30.

"Ne radi se o 60 miliona, već o polovini te brojke. Kada se oduzmu sredstva koja se prelivaju iz penzinog fonda i raznih socijalnih davanja žene koje su bile na birou za zapošljavanje onda se dolazi do polovine ove brojke", istakao je Bralić.

Bralić je saopštio da se ovaj Zakon različito primio na jugu, centru i sjeveru države.

On je kazao da za drastične regionalne razlike u ovako maloj zemlji nijesu odgovorne majke.

"Naprotiv, ovaj Zakon je privremeno zaustavio iseljavanje i pražnjenje sjevera države. Ovaj zakon je učinio da se regionalne razlike manje osjećaju. Bez ovog Zakona za žene na tržištu rada materinstvo je ogromni teret”, ocijenio je Bralić.

On je rekao da se “nema para, čuje iz Vlade samo kada treba dati majkama, zdravstvenim radnicima i prosvjetnim radnicima. To se ne čuje kada su u pitanju povećanje plata funkcionerima limenke”.

"Zato pozivam zadužene za regionalni razvoj da ne glasaju za ukidanje ovog zakona, jer će produbiti razlike i biti direktni krivci za novi talas iseljavanja radi ekonomskih razloga."

Potpredsjednica SDP-a Mirela Radić Ljubisavljević je poručila da dražava rupe u budžetu popunjava tako što svaki dan nameće namete građanima.

"Tu su najgore prošle majke na kojima se vježba strogoća", kazala je Radić Ljubisavljević.

Ona je ocijenila da sve u vezi sa donošenjem ovog Zakona ima ogromne nepravilnosti, koje vezane za njegovo usvajanje.

"Obiluje nedostatkom demokratskog kapaciteta i demokratskog standarda. Počev od toga da prije izbora niko nije najavljivao ukidanje ovih naknada, da bi nakon toga došlo do njihovog smanjivanja i pomoću Ustavnog suda do njihovog ukidanja, iako je javna rasprava trajala samo tri dana", saopštila je Radić Ljubisavljević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније