Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

30. 07. 2017. 21:15 >> 20:47

KANA ISTIČE

Studenti arhitekture teško do posla u struci

Studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore stupaju na tržište rada sa malo praktično upotrebljivog znanja, saopštili su iz organizacije Ko ako ne arhitekt (KANA), i ocijenili da se posao u toj struci veoma teško dobija.

KANA je grupa arhitekata udruženih oko ideje da spriječi, kako navode, devastaciju arhitektonskih vrijednosti na prostoru Crne Gore.

U toj organizaciji smatraju da je postojanje studija arhitekture u Crnoj Gori samo po sebi veoma pozitivna stvar za crnogorske studente.

Iz KANA-e ocjenjuju da su studenti donekle zadovoljni studijama arhitekture na UCG-u, iako one imaju određene nedostatke.

„Praktični rad u vidu obilaska gradilišta, uvida u tehničku dokumentaciju, upoznavanja sa zakonskim okvirom uopšte ne postoji, te svršeni studenti sa vrlo malo praktično upotrebljivog znanja stupaju na tržište rada“, kazali su iz KANA-e agenciji Mina.

Kako navode, zgrada Arhitektonskog fakulteta ima četiri učionice, i studenti su nezadovoljni nedovoljnim prostorom.

Studenti su, dodaju iz KANA-e, nezadovoljni i prevelikim brojem studenata u odnosu na profesore i stručne saradnike sa kojima moraju da komuniciraju svakodnevno, pa time i količinom vremena i pažnje koju pojedinačni student dobija od predavača i saradnika, što se direktno odražava na kvalitet rada studenata.

Na pitanje da li su zadovoljni nastavnim kadrom na Fakultetu, iz KANA-e su odgovorili da to zavisi od nivoa sposobnosti i interesovanja pojedinačnih studenata.

“Sa izuzetkom nekolicine stručnjaka i/ili teoretičara, Fakultet je većinski siromašan kvalitetnim kadrom, što je evidentno ako se pogledaju liste referenci i prisutnost u relevantnim međunarodnim krugovima, te njihovim poređenjem sa kadrom arhitektonskih fakulteta u regionu”, rekli su iz KANA-e.

Oni su kazali da diploma koju su dobili na Arhitektonskom fakultetu, na crnogorskom i, kako su rekli, veoma lošem engleskom jeziku, nije usaglašena sa bolonjskim sistemom studiranja.

“Nakon četiri godine studija dobija se diploma specijaliste arhitekture – stepena koji kao takav ne postoji nigdje osim u Crnoj Gori”, dodaju iz KANA-e.

Iz te organizacije navode da su “godine studija na Arhitektonskom fakultetu svoje studente opremile sposobnošću neprekidnog obavljanja poslova tehničkog crtača”.

Posao se, kako smataju u KANA-i, veoma teško dobija, a uslovi rada su nerijetko veoma loši.

Oni su ocijenili da struka koja se bavi planiranjem i uređenjem prostora u zemlji veličine Crne Gore već dovodi do hiperprodukcije kadra.

To, kako navode iz KANA-e, rezultira narušavanjem integriteta i vrijednosti arhitekte na tržištu rada, a time i smanjenjem kvaliteta urađenog posla, što je evidentno samim pogledom na sve izgrađene strukture u Crnoj Gori.

“Važno je osvrnuti se na kvalitet i osposobljenost produkovanog kadra, ali u globalu se obrazovani ljudi u Crnoj Gori ne cijene koliko bi trebalo niti koliko je to slučaj u inostranstvu, dok oni izvrsni tek nemaju mogućnosti za razvoj i napredak u okvirima svoje države”, saopštili iz KANE-e.

U toj organizaciji smatraju da Crna Gora ne ulaže dovoljno u obrazovanje, u razvoj nauke, u industriju, te samim tim i ne može da pruži adekvatno okruženje za pojedince koji mogu da pruže više od prosjeka.

Tekst je urađen u okviru projekta Info servis o visokom obrazovanju, koji finansira Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније