Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

02. 08. 2017. 14:50 >> 14:37

LD "MANASTIR MORAČA"

Uzgoj i zaštita divljači u prvom planu

U lovištu Morača u prvi plan stavlja se uzgoj i zaštita divljači, a lovi se u obimu koji je u visini godišnjeg prirasta. U lovištu su izgrađeni svi uzgojni objekti i takvo gazdovanje daje dobre rezultate, istakao je predsjednik Lovačkog društva „Manastir Morača“ Petar Medenica.

"Gazdovanje sa divljači u lovištu „Morača“ ima dugu tradiciju, ali se sa divljači na održiv način gazduje tek od 2000. godine, kada je ustanovljena profesionalna lovočuvarska služba, izgrađeni objekti, lovište naseljeno sa divljači i divljač se dopunski prihranjuje. Rezultati rada nijesu izostali. Već poslije par godina pojedine populacije divljači koje su bili ugrožene i na ivici postojanja su se obnovile i uspostavljen je puni kapacitet lovišta", kazali su iz Lovačkog saveza crne Gore.

Danas je u lovištu brojna srneća divljač i divlja svinja od krupne i sve vrste sitne divljači saopštava Medenica.

Lovačko društvo „Manastir Morača“ broji 160 članova, koji imaju prvenstveno dužnost da štite i uzgajaju divljač i prava, između ostalog, da donose najznačajnije odluke i da love u skladu sa zakonom i planskim dokumentima.

Prihrana divljači u lovištu "Morača"

Iz Lovačkog saveza su saoptili da lovište "Morača" pruža izvanredne uslove za razvoj divljači, jer su prirodne karakteristike - biljna vegetacija, konfiguracija terena, dostupnost vode i klima, povoljne za njen uzgoj.

"U lovištu su, radi obezbjeđenja što povoljnijih uslova za reprodukciju divljači, ustanovljena 3 rezervata, izgrađene hranilice i solila i postavljeno 15 kamera. Izgrađen je objekat namjenjen za reprodukciju divlje svinje i njeno naseljavanje u otvoreno lovište. U njemu se nalaze 2 ženke i jedan mužjak. Svake godine iz ovog gatera u otvoreno lovište naseljava se znatan broj mladih divljih svinja", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Lovačkog društva „Manastir Morača“, Petar Medenica, kazao je da je naseljavanje divljači u lovište bio i ostao jedan od osnovnih zadataka, pa je Društvo u više navrata naseljavalo divlju svinju i zeca. I nedavno je u lovište unešeno 10 zečeva.

"Naseljavanje divljači nije jednostavan postupak. On zahtjeva veliku stručnost, stalnu prisutnost na terenu, upornost i strpljenje sve dok se unešena divljač ne prilagodi novoj sredini, a to je period od 3 do 5 godina. Divljač se u cijelom lovištu u toku zime, zbog teže dostupnosti prirodne hrane, prihranjuje sijenom i žitom, ali i u toku ljeta i to u rezervatima gdje su najbrojnije populacije, kako bi se ona tu zadržala i kako ne bi pravila štete na privatnoj imovini. Za kraj bih rekao i to da smo radi druženja i organizacije rada u tako reći srcu lovišta u Petrovom dolu izgradili i uredili moderan lovački dom površine 240 m2, sa svim potrebnim sadržajima. Lovačko društvo „Manastir Morača“ u Kolašinu ima kancalarijski prostor, a za rad lovočuvarske službe posjedujemo terensko vozilo i drugu potrebnu opremu", kazao je Medenica.

On je naveo da su ostvarili cilj - da imaju brojne populacije i savremeno opremljeno lovište smo postigli.

"Pred nama je da planski i racionalno koristimo divljač i da je sačuvamo za buduće generacije", poručio je Medenica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније