Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

29. 11. 2017. 19:25   >>  18:54

USVOJENA DEKLARACIJA

Borba protiv tuberkuloze jedan od prioriteta

Deklaracija “Zaustaviti tuberkulozu u eri održivog razvoja: multisektorski odgovor” usvojena je na prvoj Gobalnoj ministarskoj konferenciji u Moskvi.

Usvajanju deklaracije o zaustavljanju širenja tuberkuloze prisustvovali su ministri i šefovi država više evropskih i svjetskih država, a Ministarstvo zdravlja Crne Gore predstavljao je sekretar Nikola Antović, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Konferencija je održana u Moskvi u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), pod pokroviteljstvom Ruske federacije.

"Usvajajući Deklaraciju, države su se obavezale na veća ulaganja i dinamiziranje globalnih sistemskih i multisektorksih napora, koordinisanih u pravcu ostvarivanja ciljeva definisanih Globalnom strategijom o zaustavljanju tuberkuloze i Globalnom strategijom održivog razvoja, a sve u cilju zaustavljanja umiranja i patnje uzrokovane ovim oboljenjem", naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Konferenciju su otvorili predsjednik Rusije, Vladimir Putin, zamjenik generalnog sekretara UN-a Amina Mohamed i Generalni director SZO, dr Tedros Adhan Gebrejesus, u prisustvu 75 ministara i 114 delegata svih zemalja članica SZO.

"Moskovska deklaracija o zaustavljanju tuberkuloze će poslužiti kao platforma za diskusiju tokom sastanka na visokom nivou za vrijeme održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija koja će biti održana naredne godine", kazali su iz Ministasrtva.

Kako je saopšteno, na marginama ministarske konferencije, sekretar Ministarstva zdravlja, Nikola Antović, sastao se sa direktorkom SZO za Evropu Suzanom Jakab.
"Tom prilikom dogovoreno je da i u narednom periodu kontrola zaraznih bolesti uključujući borbu protiv tuberkuloze i kontrolu antimikrobne rezistencije bude jedan od strateških prioriteta", piše u saopštenju.

Iz ministarstva navode da je, prema procjenama SZO, kao rezultat globalnih napora, sačuvano 53 miliona zivota od 2000-. godine i smanjena je stopa umiranja od tuberkoloze za 37 odsto.

"Ipak, podaci ukazuju na značajne razlike u smislu nejednakog napretka u različitim zemljama širom svijeta, kao i na nedostatke u pogledu liječenja i prevencije obolijevanja od tuberkuloze. Podaci ukazuju da od tuberkuloze umire više osoba u odnosu na bilo koju drugu zaraznu bolest, kao i da je prate brojni izazovi uključujući antimikrobnu rezistenciju i komorbiditete", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније