Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

08. 01. 2018. 08:26 >> 09:06
1

SUDIJA DUJOVIĆ

Amnestija legitimna, šta je sa žrtvama

Sudija sam bira svoj poziv i mora biti spreman da se suoči sa svim izazovima koje nosi ta funkcija, kazao je u intervjuu za Dan predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović.

Komentarišući aktuelini nacrt Zakona o amnestiji, Dujović kaže da je od 2006. godine, tačnije od 28. jula te godine, doneseno pet zakona o amnestiji.

“Govoreći sada o novom zakonskom rješenju u ovoj materiji mnogima ćemo dati za pravo da se zapitaju šta je svrha izricanja krivičnih sankcija i da li se tima obesmišljava rad suda. Obaveza je suda da u samom krivičnom postupku utvrđuje sve činjenice i okolnosti koje utiču na izbor krivične sankcije i njenu visinu, a sve u cilju da ta sankcija postigne svrhu kažnjavanja”, kazao je Dujović.

Legitimno je, ističe, da svaki čovjek koji je osuđen za neko krivično djelo čeka amnestiju, inicira postupak za njeno predlaganje i nada se skraćenju kazne za određeni procenat.

"Tu nema ništa sporno, ali šta sa oštećenim, sa žrtvom i njenom porodicom i njihovim patnjama? Da li se time ponovo povređuju? Puno je tu pitanja. No, na sudiji je da primjenjuje zakon, a ne da ga komentariše", navodi Dujović.

Izborom ove profesije, ističe Dujović, ostvario je svoj životni san.

“I pored brojnih iskušenja tokom sudijske karijere, ostao sam dosljedan svom izboru i smatram da nijesam pogriješio. Svoj profesionalni put sam trasirao još polovinom pretposlednje decenije prošlog vijeka, kada je bilo teško doći do zaposlenja i praktičnog osposobljavanja. U kasnijem periodu, uz mnogo truda i odricanja, prosto sam znao šta želim, koliko mogu i kuda idem. Poslije 32 godine rada u sudstvu, zaista mi je teško da odgovorim na pitanje šta bi bio moj drugi izbor da nijesam izabrao ovaj poziv”, kazao je Dujović.

Važi za strogog i dosljednog sudiju i kaže da ne vidi nijedan razlog koji bi promijenio njegov pristup poslu i način na koji ga obavlja.

"Moj napor je bio usmjeren da svoju dužnost obavljam nepristrasno i objektivno i bez bilo kakvih predrasuda, držeći se Ustava i zakona, kao i bez bilo kakvih prethodnih i naknadnih izjava i komentara vezanih za postupak i njegove učesnike ili samu odluku. Ako je to strogost i doslednost, prihvatam vašu ocjenu”, poručuje Dujović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније