Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

07. 10. 2018. 12:09 >> 11:50

OTVORENA SEZONA

Krivolov i dalje veliki problem

U skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu i Pravilnikom o lovnim sezonama danas počinje lov određenih vrsta dlakave i pernate lovne divljači – glavna lovna sezona.

Lovačko udruženje Orjen Herceg Novi otvara danas sezonu lova na dlakavu divljač, odnosno na divlju svinju, zeca i lisicu. Grupe koje love divlje svinje dužne su da se prijave upravniku za lov. Lovočuvarska služba obavila je kontrolu lovišta, koje u opštini Herceg Novi pokriva prostor Trebesina, Sušćepana, Ratiševine, Zelenike, Kuta, pa do Orjena.

Prema riječima predsjednika udruženja, Ljubiše Matkovića u Herceg Novom je trenutno oko 220 lovaca koji društvu uredno izmiruju članarinu, a među njima je dosta mladih.

Najveći problem sa kojim se ovo društvo suočava danas je krivolov, koji se najčešće odvija noću, „pod farovima“, kazao je Matković za Radio Jadran.

"Moramo biti spremni noću da hvatamo krivolovce. To najčešće i nisu lovci, nego omladina, koja vikendom popije malo više. Sjednu u terenska vozila, pođu pod Vrbanj i na farove hvataju divljač, koja se pod tom svjetlošću ukipi, pa je lako odstrijeliti", objašnjava Matković.

On je naglasio da su lovne aktivnosti radnim danima strogo zabranjene, odnosno zabranjeno je nositi pušku o ramenu ili u kolma, jer je i to vid krivolova. Subotom je otvoren lov na lisicu, pa Matković apeluje da lovci poštuju zabranu.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju u Lovačkom udruženju su napuštene mačke i psi, koje nesavjesni vlasnici ostavljaju u lovištima. Te životinje su pogubne za mladu divljač, poput zeca ili divlje svinje, ali i za jaja jarebica.

"Iako vlasnici misle da čine korist životinjama, zapravo prave veliku štetu. Mačka ili pas u lovištu uništavaju mlađ. Jarebice su gotovo pred istrebljenjem zbog toga", tvrdi on i apeluje na građane da ne ostavljaju napuštene ljubimce na području gdje živi divljač.

Tradicionalno, posljednjih nekoliko godina Lovačko udruženje Orjen organizuje proslavu Svetog Evstatija, zaštitnika lovaca. Ideja je potekla od lovca, Bora Krivokapića.

"Prije par dana upriličili smo našu lovačku večeru, gdje smo poslali određene duhove poruke, pozvali sve lovce da manje izlovljavaju, jer lov mora ostati plemenita djelatnosti, koja služi za očuvanje divljači. To je nešto što tradicionalno pravimo, kako bismo sagledali mjesto lovca i lova u današnjem društvu", navodi Matković.

Iz Lovačkog saveza mole sve lovce da poštuju Zakon o divljači i lovstvu i Zakon o oružju, kao i da prilikom odlaska u lov sa sobom obavezno nose dokumenta propisana zakonom: ličnu kartu, oružni list za lovačko oružje, dozvolu za lov i lovnu kartu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније