Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 02. 2019. 13:06 >> 20:03
3

SAVJET JEDNOGLASNO

Formiraće komisiju za analizu informative

Savjet Radio-televizije Crne Gore jednoglasno je donio odluku o formiranju komisije, koja će se baviti analizom informativnog programa Javnog servisa. Komisiju će činiti pet članova, tri novinara koja će predložiti generalni direktor RTCG i dva člana koja će predložiti sindikati.

Savjet RTCG raspravljao je o informativnom programu Javnog servisa. Tokom sjednice, član Savjeta RTCG Milan Radović predložio je formiranje radne komisije koja će raditi monitoring informativnog programa Javnog servisa. 

Generalni direktor Božidar Šundić je, na sjednici Savjeta, kazao da smatra da treba analizirati kompletan program, jer njega ne čini samo Dnevnik. Šundić je rekao da svaka argumentovana kritika vodi ka rješavanju problema i podržao formiranje komisije.  "Stvoriću uslove da nesmetano rade svoj posao”, kazao je Šundić.

Predložio je da u tom tijelu budu predstavnici dva sindikata i najbolji novinari Prvog programa, Radija i Portala.  Šundić je naveo i da sastavlja najbolji tim u Javnom servisu. 

Član Savjeta Perko Vukotić je naveo da radna grupa proističe iz potrebe da se pojača kvalitet informativnog programa.

Radović: Radna grupa da nedjeljno podnosi izvještaje

Član Savjeta RTCG Milan Radović predložio je da u Javnom servisu bude formirana radna grupa koju će činiti predstavnici sindikata i tri iskusna novinara, koji bi radili monitoring emisija.

On je predložio da ta grupa nedjeljno generalnom direktoru i Savjetu dostavlja izvještaj o praćanju profesionalnih principa.

Radović je, na sjednici Savjeta, naveo da je u informativnom programu prisutna jednostranost, da se objavljuju reakcije na vijest koja nije data, te da glavni politički događaji budu sredinom Dnevnika, kao i da je bilo slučajeva kršenja pretpostavke nevinosti. On je kazao da je stanje na Radiju i Portalu mnogo bolje u odnosu na stanje u Televiziji.

Direktor Televizije Crne Gore Slavko Đurđić poručio je da je u javnosti posljednjih dana samo obznanjena namjera da se uruši Javni servis, a onda i sve ključne institucije.

Đurđić je, na sjednici Savjeta RTCG, na kojoj se raspravlja o informativnom programu Javnog servisa, poručio da je krajnji cilj da se blokira normalan rad Javnog servisa.

On navodi da je smjenu Savjeta i rukovodstva RTCG, dio javnosti indukovao i prije afera “Atlas” i “Koverat”.

“Sada je samo obznanjena sveobuhvatna nakana da se uruši Javni servis, a onda i sve ključne institucije i da se smijene i procesuiraju njihovi čelnici, kako bi se čitav sistem vaspostavio po mjeri “olako obećane brzine”, kazao je Đurđić.

Član Savjeta Vladimir Pavićević kaže da se neki principi moraju poštovati.

“Moram da se pitam šta se desilo sa RTCG”, kazao je Pavićević i dodao da se profesionalni standardi moraju poštovati.

Član Savjeta Mimo Drašković kazao je da nema potrebe za dizanjem tenzija, te da treba menadžmentu dati šansu. On ipak ne vidi da cijelu informativu predstavljaju afere “Koverat” i “Atlas”.

“Da bi se argumentovano moglo pričati o ovoj temi, potrebni su nam podaci, analiza informativnog programa, jer ovako sve ostaje na bazi ličnog utiska", kazao je Drašković i predložio da se uradi istraživanje u vezi sa gledanošću i povjerenjem. 

Da situacija nije alarmantna, smatra član Savjeta Goran Sekulović.

"Moramo da ohrabrimo menadžment da radi kao i do sada, nezavisno”, kazao je Sekulović i poručio da je Savjet dužan da stane u odbranu novinarske djelatnosti.

Sekulović je naveo i da Javni servis mora da upozori društvo na moguće opasnosti, ali i da se bavi temama, kao što je ona “da li plaćamo najskuplju struju u regionu”.

“Novinari moraju biti lojalni ovoj zemlji, ali moraju i da postave kritička pitanja”, zaključio je Sekulović.

Digitalizacija ide po planu

Generalni direktor RTCG je naglasio da digitalizacija Javnog servisa ide prema planu, te da naša medijska kuća redovno izmiruje rate. On je istakao da je obuka zaposlenih za rad na reportažnim kolima završena, te da se sada prelazi na nabavku studijske tehnike.

Šundić je naglasio da RTCG radi aktivno na koprodukcijama, te se sprema i emitovanje druge sezone serije "Dojč kafe". Kako je poručio generalni direktor, u saradnji sa partnerima iz inostranstva jača se dječiji program.

"Ministarstvo poljoprivrede će pomoći emisiji Agrosaznanje, a pokrenuli smo i dva velika kviza", kazao je on. Šundić je napomenuo da zainteresovani zaposleni pohađaju kurseve engleskog jezika i rada na računarima. 

On je podsjetio da je Montevizija emitovana na HD kanalu, uz pomoć novih reportažnih kola i 13 kamera.

Direktor Radija Budimir Raičević je kazao da taj medij sprema pet novih emisija, te da će, kada nova šema bude završena, pokrenuti inicijativu za izmjenu Programsko-produkcionog plana.

Prilog: Dijana Drašković, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније