Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

22. 04. 2019. 17:08 >> 20:48

STUDENTI UCG TRAŽE

Više praktične nastave i bolja infrastruktura

Studenti na faklutetima UCG su zadovoljni redovnošću nastave, dodatnim servisima, vannastavnim aktivnostima, funkcionisanjem studentskog prevoza, dok prostor za ulaganje dodatnog napora institucija, između ostalog, vide u poboljšanju infrastrukture objekata i implementiranju obavezne praktične nastave na fakultetima, rezultati su ankete koju je među studentima sproveo Studentski parlament.

Rezultati ankete predstavljeni su na debati čiji je cilj detektovanje dobrih i loših stvari u visokom obrazovanju a koju je organizovao Studentski parlament UCG.

Anketa je obuhvatila 1,1 hiljadu studenata na 14 fakulteta, dok je na preostalih pet jedinica anketiranje u toku ili se podaci obrađuju.

"Nema sumnje da je reforma obrazovanja u koju smo ušli prije dvije godine usmjerila naš sistem visokog obrazovaja ka ispunjenju evropskih standarda, u čemu bitnu ulogu imaju univerzitet i studenati, te zajednički napor da dođemo do najefikasnijih rješenja u implementaciji normi", poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

KaKO se navodi u saopštenju Ministartsva, razgovarajući sa studentima, Šehović je izrazio zadovoljstvo jer studenti ne dovode u pitanje put i koncept kojim je usmjereno visoko obrazovanje, već razmišljaju o načinu njegovog daljeg unapređenja, odnoso efektnije implementacije zakonskih rješenja.

On je, kako dodaju, istakao da su Ministarstvu prosvjete neophodne sugestije studenata i univerziteta kako bi zajedničkim snagama pronašli najbolja rješenja koja bi unaprijedila kvalitet nastave, naročito u dijelu obavezne prakse na fakultetima.

"Kao pozitivan primjer obezbjeđivanja uslova za izvođenje prakstične nastave, navedena je sudnica Pravnog fakulteta, u okviru koje studenti u samoj ustanovi lako i dostupno razvijaju neophodne praktične vještine", kazali su iz Ministarstva.

Ministar je podsjetio da se u obrazovanje nikada više nije ulagalo, pa je u skladu sa tim budžet UCG danas veći nego ikad ranije.

"On je rekao da će država u narednih nekoliko godina za potrebe obrazovanja izdvojiti oko 50 miliona eura, te da projekti obnove infrastrukture ustanova visokog obrazovanja već pronalaze svoje mjesto u planu investiranja. On je studente upoznao sa aktuelnim projektima u ovoj oblasti. Naime, podsjetio je da je u toku izrada glavnog projekta rekonstrukcije objekta Tehničkih fakulteta UCG. Takođe, izrada glavnog projekta za rekonstrukciju toplane UCG je u završnoj fazi, a procijenjena vrijednost radova je oko 500.000 eura", navodi se u saopštenju.

Šehović je najavio nastavak izgradnje kompleksa akademija na Cetinju uz objašnjenje da su do sada izgrađeni administrativni objekat sa zajedničkim sadržajima, garažom i kotlarnicom, a, kako je kazao, u toku su radovi na Likovnoj akademiji, čija je ugovorena vrijednost radova oko 1.200.000 eura.

"Prema riječima ministra, kroz kapitalni Budžet za 2019. godinu planiran je početak izgradnje saobraćajnice kroz Univerzitetski kompleks, čija je ukupna vrijednost 700.000 eura, dok je u Budžetu za 2019. godinu obezbujeđeno 300.000 eura. Takođe, potpisan je i Ugovor za izradu glavnog projekta sportske sale za Fakultet za fizičo obrazovanje u Nikšiću", navodi se u saopštenju.

Na debati je poručeno da će se u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na punoj impementaciji reformi, čiji rezultati će se znati nakon diplomiranja prve generacije po novom modelu studiranja.

Na panelu su pored Šehovića učestvovali i rektor UCG Danilo Nikolić, direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Srđa Popović i student ombudsman UCG, Aleksandar Šipčić.

Na diskusiji, rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić istakao je da je za uspješno funkcionisanje Unverziteta neophodno podržavati proaktivnu komunikaciju i konstruktivnu participaciju studenata u rješavanju pitanja efikasnog rada i razvoja Univerziteta Crne Gore.

"Interakcija sa studentima utiče i na unapređenje uslova rada, kvaliteta nastavnih procesa, studentske prakse kroz nastavne baze, mobilnosti studenata, zaštitu studentskih prava i standarda. Univerzitet mora da opravda ukazano povjerenje studenata u smislu konstituisanja savremenih obrazovnih profila, kreiranja inspirativnog nastavnog ambijenta, izgradnje funkcionalnih platformi za povezivanje nauke, privrede i industrije, kao i kultivisanja budućih generacija koje njeguju svoju buduću misao", kazao je rektor Nikolić.

Rektor je dodao da je Univerzitet uključio studentske predstavnike u izradi svih pravnih akata kojima se regulišu kvalitet studiranja i uslovi rada studenata.

"U saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta Crne Gore prepoznali smo najznačajnije prioritete kojima treba dodatno posvetiti pažnju u cilju povećanja kvaliteta visokog obrazovanja, poput ulaganja u infrastrukturu, nastavni kadar, nastavni proces, upisne politike, rangiranje Univerziteta i fakulteta, uključivanje studenata u naučnoistraživačke, umjetničke, sportske društveno odgovorne aktivnosti", rekao je rektor.

Direktor Agencije Srđa Popović je kazao da kako i sam slogan Agencije glasi: "Visoko obrazovanje je stvar kvaliteta, ne samo diplome", te da se kvalitetni studenti smatraju partnerima i glavnim izvorom informacija.

Student ombudsman Aleksandar Šipčić istakao je da su studenti snaga svakog društva, kao i da ulaganje u obrazovanje treba da ima razvojnu komponentu, odnosno da obuhvata investicije koje će doprinijeti boljim uslovima studiranja, unapređenju uslova u objektima u kojima se odvija nastava.

Na panel diskusiji studenti su postavljali pitanja, o nastavnom procesu na fakultetima, aspektima sistema visokog obrazovanja, kao što je studentski standard, te vannastavne aktivnosti. Takođe se govorilo o stanju u oblasti visokog obrazovanja, a definisani su i željeni pravci razvoja i aspekti koje je moguće unaprijediti u narednom periodu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније