Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi. [ Mina ]

29. 06. 2020. 15:55 >> 15:54

ASK

Obezbijediće potpunu transparentnost izborne kampanje

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) dosljedno će sprovesti sve nadležnosti propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, u cilju potpune transparentnosti i integriteta izbornog procesa, poručio je vršilac dužnosti direktora ASK-a Sava Milašinovića.

On je kazao da će saradnja na izradi Metodologija za kontrolu finansiranja političkih subjekata i prevenciju mogućih zloupotreba državnih resursa u svrhe kampanja, dodatno osnažiti rad Agencije i doprinijeti efikasnoj kontroli i nadzoru nad sprovođenjem Zakona.

Milašinović je na radionici o kontroli finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, podsjetio da su od raspisivanja izbora počeli da teku rokovi za organe vlasti u dijelu transparentnost upotrebe javnih resursa tokom kampanje.

"Osim za organe vlasti, obaveze i zabrane propisane su i za političke subjekte kojima bude potvrđena izborna lista ili koji započnu kampanju prije potvrđivanja izborne liste”, rekao je Milašinović.

On je kazao da će Agencija pažljivo pratiti izvršenje navedenih zakonskih obaveza, ali i poštovanje zabrana i ograničenja i kontinuirano davati obveznicima smjernice, savjete i mišljenja u vezi sa primjenom zakona.

Milašinović je naveo da će Agencija obezbijediti transparentnost izborne kampanje objavljivanjem na internet stranici Agencije svih dokumenata o finansiranju kampanje i upotrebi javnih resursa, u skladu sa Zakonom.

“Građani i sva zainteresovana javnost će imati uvid u Ugovore o zapošljavanju organa vlasti, podatke o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći organa vlasti, analitičke kartice budžetske potrošnje i potrošnje budžetske rezerve organa vlasti", rekao je Milašinović.

Kako se dodaje, građani će imati uvidi i u izvještaje političkih subjekata o prilozima u kampanji, izvještaje o medijskom oglašavanju političkih subjekata u izbornoj kampanji, privremene izvještaje političkih subjekata.

On je rekao da će građani imati i uvid o troškovima u kampanji i konačne izvještaje političkih subjekata o prikupljenim i utrošenim sredstvima.

“Dostupnost tih dokumenata daje mogućnost zainteresovanoj i stručnoj javnosti da Agenciji i drugim nadležnim organima u toku izborne kampanje podnesu prigovore zbog eventualnih kršenja Zakona, odnosno sumnje u zloupotrebu javnih resursa u kampanji”, naveo je on.

Milašinović je kazao da se očekuje da će svi obveznici tokom te kampanje dosljedno poštovati zakon.

Naveo je da su na internet stranici, društvenim mrežama Agencije i saopštenjima za medije jasno naveli sve obaveze, zabrane i ograničenja tokom kampanje.

Milašinović je rekao da će Agencija u slučaju kršenja zakona pokrenuti postupke protiv bilo kojeg organa vlasti ili političkog subjekta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније