Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 08. 2020. 08:08   >>  09:32 2

ĐUROVIĆ

Romi ravnopravni u građanskoj CG

Romi su nekada bili narod bez kuće i bez groba, ali u Crnoj Gori Romi danas imaju i svoje kuće, lijepe kuće, i koji su sve više obrazovani, zaposleni, saopštio je na Međunarodni dan sjećanja na Rome, generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore - Dragan Mitov Đurović.

 

Dan sjećanja na Rome i Romkinje žrtve Holokausta u II Svjetskom ratu obilježava se 2. avgusta.

Đurović kaže da jugoslovenski prostori mogu da budu ponosni na odnos prema Romima u Drugom svjetskom ratu.

Đurović, koji se ovom temom bavio kroz čitav radni vijek i posvetio joj mnoge radove, kaže da je najviše stradalih Roma u Drugom svjetskom ratu bilo u Njemačkoj i Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

"Drugi svjetski rat na našim prostorima, jugoslovenskim, je nešto što karakteriše odnos prema Romima. Najviše stradalih Roma u drugom svjetskom ratu bilo je u Njemačkoj, a potom u Hrvatskoj. Jugoslovenski prostori bilježe priče za poštovanje. Romi su bili partizanski borci, nikada nijesu nikoga izdali, špijali i nikada nijesu dezertirali. Svijetli primjer je i narodni heroj Muhamer Asović iz Nikšića, iz te porodice je nekoliko partizanskih boraca poginulo. Puno poštovanje za sve Rome, i ne samo partizane nego," rekao je Đurović.

Mi smo sa Romima bili komšije, odrastali smo s njima, podsjetio je on.

"Nikada vrata nijesmo zaključavali, a danas nam ni devet brava nije sigurno," kaže on.

O ljudskom liku Roma govore brojni primjeri.

"Romi su nekada bili narod bez kuće i bez groba, ali Romi u Crnoj Gori danas su ljudi koji imaju i svoje kuće, lijepe kuće, i koji su sve više obrazovani, zaposleni... Imamo svijetle primjere," zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније