Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

04. 01. 2021. 07:38 >> 07:39
1

BORIS SAVIĆ

Sudije ne dotiču pritisci preko medija

Sudije Višeg suda u Podgorici, kao i sve njihove kolege u Crnoj Gori, obučeni su da ih ne dotiču pritisci kroz medijska oglašavanja političara, nevladinih organizacija, pa i pojedinih učesnika u sudskim postupcima – kazao je predsjednik Višeg suda Boris Savić u intervjuu Pobjedi, navodeći da osim nosioca sudijske funkcije i drugi segmenti društva treba da grade i čuvaju autoritet sudstva.

On je istakao da je broj zaostalih predmeta u podgoričkom Višem sudu na kraju 2020. godine manji od broja zabilježenih na kraju 2019. godine i odao priznanje sudijama i svim zaposlenima na izvanrednim rezultatima koje su ostvarili uprkos rizicima po sopstveno zdravlje i živote porodica.

"Ni ja lično, niti institucija iz koje dolazim dosad nijesu trpjeli bilo kakve neposredne pritiske. Postoje pritisci kroz razna medijska oglašavanja političara, nevladinih organizacija, pa i učesnika sudskih postupaka koji kroz svoje želje o ishodima sudskih postupaka vrše pritisak na sud i za to uvijek dobiju onoliku medijsku podršku koliko traže. Naravno da su sudije od samog početka karijere obučeni da ih takvi pritisci ne dotiču i uvjeren sam da nijednom sudiji u Crnoj Gori ne predstavljaju problem", ističe Savić.

Sa druge strane, kako dodaje, boji se da je potrebno još mnogo uraditi da bi shvatili da ne samo sudije kroz svoje odluke već i mnogo drugih segmenata koji postoje u društvu treba da grade i čuvaju autoritet sudstva.

"U situaciji kada su oni koji su nezadovoljni sudskim odlukama veoma glasni u stavovima da su takve odluke posljedice neznanja, korupcije i slično, a oni koji su zadovoljni veoma su tihi jer je sud samo radio svoj posao, u javnosti mogu da se čuju samo negativni tonovi koji stvaraju potpuno obrnutu sliku od sudijske stvarnosti", naveo je Savić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније