Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 02. 2021. 15:24   >>  15:26

APEL ASK-A

Funkcioneri da ne čekaju krajni rok za prijavu prihoda i imovine

U Agenciji za sprječavanje korupcije pozvali su sve zakonske obveznike, javne funkcionere i državne službenike, da blagovremeno dostavljaju izvještaje o imovini i prihodima, i da ne čekaju krajni rok za ispunjenje svojih obaveza.

Prema evidenciji Agencije za sprječavanje korupcije, čija zakonska nadležnost je da prikuplja i provjerava izvještaje o prihodima i imovini, u Crnoj Gori ima gotovo 6.000 javnih funkcionera i onih državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredaba Zakona o sprječavanju korupcije i posebnih zakona.

"Svi oni imaju obavezu da najkasnije do 31. marta 2021. godine dostave Agenciji redovni godišnji Izvještaj o prihodima i imovini za 2020. Do 15. februara primljeno je svega oko 460 izvještaja. Prepoznajući praksu iz prethodnih godina, kada je većina izvještaja stizala u završnim danima marta, što je u priličnoj mjeri komplikovalo rad njenih nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova, Agencija poziva zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje svojih obaveza", naglašavaju u saopštenju.

Blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini, kako ističu, doprinosi se javnom interesu, podržava snaženje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže Agenciji da efikasnije obavlja svoju zakonsku ulogu. Ujedno, ubrzava se proces kontrole i objave izvještaja na internet stranici Agencije.

Kako naglašavaju u Agenciji, prijavljivanje imovine i prihoda je važan mehanizam u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu.

"Uputstvo o preuzimanju obrazaca i proceduri dostavljanja izvještaja možete pronaći na linku: https://www.antikorupcija.me/me/novosti/2101251224-izvjestaje-prihodima-imovini-dostaviti-kraja-marta/
Za sve informacije, korisnici se mogu obratiti Agenciji, koja ostaje posvećena svojoj preventivnoj i edukativnoj funkciji", poručuju u ASK-u.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније