Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 03. 2021. 21:37   >>  21:37

KULTURA I OBRAZOVANJE U FOKUSU

Saradnja Herceg Novog i Sankt Peterburga

Opština Herceg Novi i Sankt Peterburg bi u narednom periodu trebalo da potpišu Sporazum o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja.

Savjetnik predsjednika Opštine Herceg Novi za međunarodnu saradnju, Jovan Subotić naveo je da je to sledeći korak u procesu uspostavljanja zvaničnih odnosa i bratimljenju dva grada koji je prije tri godine pokrenuo potpredsjednik opštine Miloš Konjević.

"Podsjetimo da su u sklopu te inicijative dva grada već potpisala Sporazum o saradnji između Turističkih organizacija Petrograda i Herceg Novog, a tokom učešća delegacije Opštine Herceg Novi na međunarodnom Kongresu “Petrograd i slovenski svijet” dogovoreno je da naredni korak bude upravo potpisivanje sporazuma i razvoj saradnje u oblasti prosvjete i kulture, sa akcentom na učenje ruskog jezika", saošteno je iz hercegnovske Opštine.

Subotić je naveo da su to prvi od velikog broja sporazuma koje će potpisati dvije opštine.

Kako je kazala sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo, prošle sedmice su održana dva sastanka, sa Komitetom za kulturu i Komitetom za obrazovanje Sankt Peterburga. U cilju sistematičnijeg pristupa primjeni samog sporazuma, obje strane su se saglasile da je neophodno usvojiti Akcioni plan djelovanja za period od 2021. do 2023. godine.

"Epilog tih sastanaka je široka lepeza mogućnosti koje treba iskoristiti, a među njima se ističu saradnja sa Akademijom za talente, promocija ruskog jezika u Herceg Novom, kao i saradnja sa Pedagoškom akademijom Petrograda. Zambelić Pištalo je istakla da će posebna pažnja biti posvećena uspostavljanju saradnje sa Akademijom za talente koja bi se ogledala u prilici da se mladi i uspješni Novljani i Novljanke, koji su ostvarili značajne rezultate na polju nauke dodatno usavršavaju, kroz program stipendiranja ili razmjenom đaka srednjih škola dva grada", piše u saopštenju.

Kako je Zambelić Pištalo pojasnila, s obzirom da se ruski jezik ne izučava u vaspitno-obrazovnim ustanovama na teritoriji Herceg Novog, važan segment aktivnosti će se odnositi i na promociju ruskog jezika. Prva takva aktivnost je najavljena za 6. jun, Dan ruskog jezika. Većina ovih aktivnosti bila bi realizovana u sklopu centra za mlade koji bi trebalo da bude otvoren. Cijeneći značaj cjeloživotnog obrazovanja, učesnici sastanka su iskazali interesovanje za dodatno usavršavanje vaspitača koji rade sa djecom sa posebnim potrebama. Zambelić Pištalo vjeruje da bi ostvarena saradnja sa Petrogradskom Pedagoškom akademijom bilo od značaja za zaposlene u Dnevnom centru, ali i Dječijem domu Mladost.

"Što se tiče kulture, širok je raspon kreativnih ideja kako je unaprijediti i podići na viši nivo – od saradnji gradskih biblioteka i moguće razmjene fondova, do uvrštavanja ruskih opera u program Operosa Montenegro Opera Festivala koji se održava u našem gradu", naveli su iz Opštine Herceg Novi.

Podsjećaju da je u sklopu kulturne saradnje u prethodnoj godini već ostvareno gostovanje fenomenalnog kozačkog ansambla “Ataman” na Prazniku mimoze, dok je pandemija onemogućila najavljeni dolazak i predstavljanje Dmitrija Jakovljeva, direktora Bum Festa, jednog od najvećih festivala stripa u Rusiji, na našem HSF-u.

Interesovanje za učešće u zabavno-edukativnim programima u Herceg Novom iskazali su i iz Muzičkog centra Sankt Peterburga, a Međunarodni festival klasične muzike – „Dani muzike“, bio bi samo jedna od prilika za gostovanje.

Spomeničko naslijeđe grada i iskustva koja Sankt Peterburg ima u oblasti njegovog očuvanja, nedvosmisleno će biti od pomoći za unapređenje aktivnosti i znanja kad je ovaj segment kulture u pitanju, naglašava Zambelić Pištalo.

Oba Komiteta Petrograda uputili su poziv Opštini Herceg Novi da učestvuje na velikom forumu Slavlanski Mir, koji će u Petrogradu biti održan od 11. do 13. novembra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније