Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 04. 2021. 18:53   >>  11. 04. 2021. 07:20 86

ZAVRŠEN PROTEST

Odblokiran saobraćaj na Bogetićima

Saobraćaj na magistralnom putu Nikšić-Podgorica, u mjestu Bogetići, odblokiran je u 16 i 30, nakon što je i danas bio zatvoren nekoliko sati, tokom kojih su mogli da prođu samo hitni slučajevi, poput vozila hitne pomoći.

Protest obezbjeđuju pripadnici policije.

Prema ranijim najavama učesnika protesta, saobraćaj će kao i prethodnog dana biti blokiran do 16 sati.

"Ako neko misli da nas je malo, možemo im samo poručiti da lavina kreće od male grudve", poručio Nikšićanin Dragan Nikčević.

Prema njegovim riječima, jasno je da je Crna Gora u velikoj opasnosti.

"Borili smo se 30 godina da ova država dođe do statusa koji danas posjeduje u međunarodnim okvirima, ali na unutrašnjem planu to nemamo. Danas imamo okupaciju. Mi Crnu Goru dati nećemo, nemamo rezervnu državu", rekao je Nikčević.

Rekao je i da je Crna Gora država svih naroda koji u njoj žive.

"Crnogorci nikada nijesu vraćali nevoljnike, nego ih uvijek primali. Poštujte državu i nas domicilno stanovništvo", kazao je Nikčević.

Grupa građana i prethodna dva dana je protestovala zbog izmjena odluke o sticanju crnogorskog državljanstva koje bi trebalo da usvoji Vlada. Organizator skupa je Patriotsko-komitski savez Crne Gore.

Inicijalni odbor slobodnih građana najavio je radikalizaciju protesta ukoliko Vlada u naredna tri dana ne ispuni njihove zahtjeve od kojih je glavni da se odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci ili da se donese uz učešće poslanika suverenističkog bloka i predstavnike svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Izmjenama Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva se kao jedan od uslova za crnogorsko državljanstvo računa osim trajnog boravka i privremeni, što do sada nije bio slučaj.

Time će se omogućiti da se brže dođe do crnogorskog državljanstva jer se do sada na osnovu Odluke, privremeni boravak koji je trajao pet godina i bio uslov za dobijanje stalnog boravka, nije računao u vrijeme potrebno za sticanje državljanstva.

Zakonom je propisano da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, izmedju ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina prije podnošenja zahtjeva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumijeva stalni boravak.

Vlada planira Izmjene i dopune zakona o registrima prebivališta i boravišta koje predviđaju obaveznu odjavu prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu, sa namjerom da u njoj stalno živi, kao i odjava prebivališta po službenoj dužnosti, za crnogorske državljane, za koje se terenskom provjerom utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi.

Ta dva propisa su naišla na oštre proteste opozicije koja optužuje Vladu da želi da omogući sticanje državljanstva za nekoliko desetina hiljada građana porijeklom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Rusije, koji žive u Crnoj Gori, kao i da se želi promijeniti birački spisak.

Пратите нас на

Коментари86

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније