Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 04. 2021. 12:11   >>  12:12

MUGOŠA

Smanjenje PDV proizvođačima jaja dobro, ali ima još posla

Predlog Ministarstva poljoprivrede o smanjenju stope PDV-a na jaja sa sadašnjih 21 na 7 sedam odsto, najavljeno je kao značajan korak ka pospješivanju razvoja crnogorske poljoprivrede i smanjenju uvoza hrane, i taj korak podržava i član SDP Budimir Mugoša, dodajući da se u ovoj oblasti mora uraditi još više kako bi se pomoglo domaćim proizvođačima.

Kako je istakao, godinama unazad se zalagao za smanjenje stope poreza na hranu proizvedenu u Crnoj Gori i zato podržava ovaj korak Ministarstva, uz nadu da će veoma brzo, možda i u paketu, imati smanjenje poreza na sir, surutku, paradajz, papriku i druge poljoprivredne proizvode.
 
"Međutim, kalkulacija nije tačna zato što su proizvođači jaja registrovani kao preduzeća i oni imaju ulazni porez koji se odbija od izlaznog i zato neće doći do smanjenja cijena jaja u tolikom iznosu koliko se najavljuje, ali će svakako pomoći proizvođačima. Za razliku od proizvođača jaja, proizvođači mlijeka su uglavnom registrovani kao poljoprivredna gazdinstva čiji su nosioci fizička lica i kao takvi nijesu obveznici PDV, pa nemaju takozvani ulazni PDV. Kada svoje mlijeko, sir ili med prodaju bilo kom otkupljivaču tj. preduzeću oni ne mogu fakturisati troškove poreza koje su platili na osnovno stado, mehanizaciju, pogonsko gorivo, veterinarske usluge, objekte, sredstva za čišćenje i dezinfekciju, već taj trošak ostaje kao njihov i ne mogu ga 'prevaliti' na krajnjeg potrošača, kao što je to slučaj sa proizvođačima jaja", objašnjava Muguša.

Mugoša naglašava da proizvođač mlijeka ima troškove i na sve je platio porez. Kada mlijeko bude predato mljekari ona na cjelokupnu cijenu obračunava porez kao da nije ranije plaćen niti jedan cent, a jeste i ne samo porez, već i akciza na pogonsko gorivo.

"Kod sirara i gazdinstava koja proizvode sir je još gora situacija, jer je nominalno veća cijena. Cijena koštanja 1 kg sira je 2,5 eura, a na to je plaćen porez po raznim osnovama, ali se on ne priznaje. Kada se sir proda po 3,5 eura nekom lancu marketa izvrši se kalkulacija cijene, troškovi otkupa, kalo, rastur pa na to marža i dolazimo do cijene od 4,5 do 5 eura, na koju se obračunava stopa PDV-a od 21 % što je jedan euro po svakom kg sira. Kada se tome doda porez koji je platio proizvođač, a koji nije mogao biti uračunat kao ulazni PDV ispada da proizvođač zarađuje 1 euro po kilogramu, a država uzima 1,5 eura što elementarno nije pravedno. Kod meda imamo još drastičniju situaciju, jer med ima veću cijenu. Proizvođačka cijena meda u prosjeku je pet eura. Toliko pčelar uloži i na to plati porez. Kada med proda maloprodajama po 8 eura oni uzmu maržu oko 25 % dolazimo do sume od 10 eura, i na to obračunamo 21% poreza to je 12 eura. Dakle država je uzela proizvođaču 1 euro i trgovcu 2 eura što je više ili jednako zaradi proizvođača. Narod bi rekao radimo “po napola” što nije pravedno. Godinama ukazujem na ovaj problem, ali bezuspješno", naglašava Mugoša u saopštenju.

Kao poljoprivrednik, kako kaže, zna da je situacija u sektoru stočarstva neizdrživa, kao inženjer stočarstva zna da ne postoji kalkulacija koja na trenutne cijene sirovine može biti pozitivna, a kao bivši ministar zna da postoji mogućnost, ali i obaveza Ministarstva da pomogne ovaj sektor.

"Uložiti million eura u spašavanje jednog zdravog sektora čija godišnja proizvodnja vrijedi skoro 200 miliona je opravdana i poželjna investicija. Zato SDP podržava zahtjeve poljoprivrednika stočara prema Vladi i apeluje na ministra Stijovića i premijera Krivokapića da u što kraćem roku reaguje i finansijski pomogne sektor stočarstva. Apel ministru je da se osim jajima bavi problemima i drugim segmentima poljoprivredne proizvodnje gdje su, kao što vidite problemi mnogo veći", istakao je Mugoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније