Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 05. 2021. 09:16   >>  09:22

DEBATA "PREUREĐENJE DRUŠTVA"

Evropska integracija projekat cijelog društva

Na panel debati posvećenoj evropskom putu Crne Gore ka EU, ocijenjeno je da je evropska integracija projekat cijelog crnogorskog društva, a reformski procesi se moraju odvijati u svim oblastima u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima. Cilj je uređeno društvo i bolji životni standard građana.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović na panel debati "PrEUređenje društva - naša evropska priča", koju su, u susret Danu Evrope, organizovali Generalni sekretarijat Vlade i Kancelarija za evropske integracije, je istakao da očekuje da za crnogorsku privredu neće biti posebnih izazova kada je riječ o poslovanju na zajedničkom tržištu danom pristupanja EU.

"Crnogorski privrednici posluju u skladu sa evropskim standardima i propisima EU već od 2007. godine od dana potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA. Sa oba dokumenta definisana su pravila koja su se primjenjivala u zemljama EU i koja su značila da naši privrednici moraju da posluju u skladu sa njima", rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, Privredna komora je u cijelom tom postupku imala ulogu da informiše crnogorsku privredu o procesima i obavezama koje nose evropske integracije, ali i da pregovaračima predoči zahtjeve privrednika.

"Međutim, crnogorska privreda se danas suočava sa izazovom preživljavanja, neizvjesnosti i treba da se izbori za konkurentnost na domaćem tržištu. Mi treba da uzmemo što veći udio izvoza na pragu, s obzirom na veliki deficit u spoljnotrgovinskom poslovanju. Crna Gora ima svoju šansu u različitim djelovima privrede, a kojom dinamikom će se vratiti razvoju zavisi od predstojeće turističke sezone i procesa imunizacije", ocjenjuje Radovanović.

Smatra da država može da intenzivira aktivnosti koje se odnose na unapređenja poslovnog ambijenta i zakonodavstva te borbu sa sivom ekonomijom, što je takođe u vezi sa procesom EU integracija.

"Privredna komora je definitivno najbolji partner za komunikaciju sa privredom, a njena Stručna služba servis sa kojim na dnevnom nivou komunicira više od 400 predstavnika poslovne zajednice saopštavajući realne probleme u svakodnevnom poslovanju. Mi smo veza između onih koji donose odluke i realnog života i pokušavamo da nađemo rješenja koja su korisna državi, privredi i društvu u cjelini", rekao je Radovanović.

On je tokom debate podsjetio na projekte koje su realizovali u prethodnom periodu ut pomoć evropskih partnera, te da privreda vjeruje u budućnost Crne Gore u Evropskoj uniji i pozvao sve činioce da doprinesu intenziviranju procesa pridruživanja.

Glavna pregovaračica Zorka Kordić ocijenila je da je tokom pregovaračkog procesa ostvaren značajan napredak u brojnim sektorskim politikama i unapređenju zakonodavnog okvira, te da smo jedina država kandidat sa svim otvorenim poglavljima.

"Najbitnija je transformaciona moć evropske integracije, jer je riječ o procesu preuređivanja društva. Ulaganje u ljudski kapital treba da bude ključno u tom procesu" smatra Kordić.

Ona ističe da će u fokusu u narednom periodu biti vladavina prava, odnosno pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Poslanik Branko Radulović smatra da postoji velika saglasnost kako u društvu tako i u politici o neophodnosti intenzivnog nastavka evropskog puta Crne Gore.

"Zalažem se da budemo razvijena država poput srednjeevropskih. Sve ostalo su gubitničke varijante. Put prema EU vodi preko naših komšija", decidan je Radulović, ističući da je dobitna kombinacija za intenziviranje ovih procesa podjednako jake Vlada i Skupština.

Poslanik Predrag Sekulić je govorio o saradnji crnogorskog sa evropskim parlamentom, kao i o postignućima Crne Gore na EU putu u prethodnim godinama.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđa Keković je rekao da ova asocijacija predstavlja pouzdanog partnera na putu ka EU, te je iskazao zadovoljstvo donijetim zakonima koji se odnose na rad, zaštitu zdravlja na radu, penzije i socijalni savjet.

Prema riječima Daliborke Uljarević, evropske integracije ne smiju biti simulacija reformi. Naglašava da je potreban dijalog svih društvenih činilaca, sadržajan i otvoren, a da za rezultat ima usaglašavanje vrijednosnog okvira.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније