Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 06. 2021. 16:26 >> 16:35

CRVENI KRST CG

Obilježavaju dan borbe protiv nasilja nad starijima

Crveni krst Crne Gore obilježava 15. jun, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijima i na ovaj način želi da skrene pažnju javnosti na problem koji se javlja, a koji vrlo često ostaje neprimijećen i neprijavljen.

U Crnoj Gori, kako ističu u saopštenju, još uvijek se rijetko govori o pojavi nasilja nad starijim osobama. Najprije zbog nedostatka informacija o broju onih koji trpe neki oblik nasilja, bilo da se radi o fizičkom, psihičkom, seksualnom, finansijskom ili zanemarivanju.

"Nedostatak informacija je najčešće posljedica toga što se nasilje ne prijavljuje i/ili ne doživi epilog kakav bi trebao biti. Nasilje se ne prijavljuje najčešće zbog straha, sramote, nedostatka podrške, odbacivanja okoline, ali i nepovjerenja. Nasilje nad starijim osobama, definisanje svakog oblika pojedinačno, kako ih prepoznati i kako djelovati da se pomogne žrtvi, sastavni su dio svih obuka Crvenog krsta za rad sa straijim osobama, kako za volontere, tako i za gerontodomaćice", napominju u Crvenom krstu.

CKCG fokusira se na tri značajna segmenta suzbijanja ove pojave: informisanje starijih o problemu nasilja, međusektorsku saradnju i podizanje svijesti šire javnosti o prisustvu nasilja nad starijima.
"Tim povodom u nekoliko opštinskih organizacija Crvenog krsta planirano je organizovanje predavanja/prezentacija na temu nasilja nad starijim osobama. Planirane prezentacije namijenjene su prije svega starijim osobama, ali i relevantnim institucijama na lokalnom nivou koje zajedničkim djelovanjem preventivno djeluju na pojavu ovog problema. Na kraju, za sve one koje zanima položaj starijih u Crnoj Gori, njihovi najčešći problem, kao i način na koji mogu dati doprinos u rješavanju istih, savjetujemo da stupe u direknu komunikaciju sa lokalnim organizacijama Crvenog krsta. Pored navedenog, u od 1. aprila, Crveni krst je otvorio pet call linija za starije i osobe sa invaliditetom u Podgorici, Pljevljima, Budvi, Nikšiću i Bijelom Polju, putem kojih se ciljne grupe mogu dobiti psiho-spcijalnu podršku i, između ostalog, informisati se i o tome kako prijaviti nasilje. Plan Crvenog krsta je da u narednih nekoliko mjeseci otvori dva inovativna centra za njegu starijih u Bijelom Polju i Baru, gdje će stariji i neformalni njegovatelji imati pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama", navodi se u saopštenju.

Iz Crvenog krsta apeluju na poštovanje prava starijih osoba koja se odnose na dostojanstvo i sigurnost svakog čovjeka. Takođe, ukazuju na značaj zajedničkog djelovanja svih relevantnih institucija i organizacija kako bi se došlo do realnih podataka o broju starijih koji trpe neki vid nasilja, pružila podrška onima kojima je potrebna i spriječio tragičan ishod.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније