Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 07. 2021. 16:23   >>  16:23

RADULOVIĆ OCIJENIO

ASK primjer efikasne reforme

Za dvije godine rada novog savjeta Agencije za sprečavanje korupcije i godinu rada novog menadžmenta, ostvareni rezultati su pokazali da jedna institucija u Crnoj Gori može da se reformiše na efikasan način, kazao je predsjednik Savjeta ASK-a Momčilo Radulović. Ostvareni rezultati, kako je saopšteno, prepoznati su i u najnovijem nezvaničnom radnom dokumentu Evropske komisije.

"Pokazali smo da jedna institucija može da bude reformisana na efikasan način", kazao je Radulović.

Direktorica ASK-a Jelena Perović je istakla da u prvih šest mjeseci ove godine Agenciji je podnijeto 75 prijava, najviše na polugodišnjem nivou od formiranja ove institucije. 2017. su imali 69.

U osam postupaka po prijavama zviždača Agencija je utvrdila postojanje ugrožavanja javnog interesa, čime je već sada premašila nivo svih prethodnih godina i ovo su samo neki od podataka.

Oni se daju predstaviti i primjerom, tako je recimo Evropska komisija 2019. u izvještaju od Agencije tražila da djeluje proaktivno s naglaskom na slučaj "Koverta".

Načelnica Odsjeka za međunarodnu saradnju Marina Mićunović kazala je da u izvjestaju o napretku 2020. takođe se ističe da Agencija ima ograničen napredak, ali se makar u dijelu slučaja "Koverta" ističe da je zahvaljujući Agenciji izrečena najveća novčana kazna od 20.000 i da je u budžet vraćen iznos od 40.000 eura.

Međutim u najnovijem izvještaju se navodi da je ukupan učinak Agencije u ovoj oblasti poboljšan.

Na pitanje da li rad i ocjene imaju veze s promjenom vlasti, Radulović odgovara:

"Ne, kratko jasno, ne, te reforme nijesu apsolutno bile zacrtane nakon 30. avgusta, već mnogo ranije i nijesu zavisile od toga što vlast ova ili ona misli o njima", kazao je Radulović.

On misli da će sljedeća godina tek pokazati rezultate onoga što su odlučili da urade.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније