Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 08. 2021. 12:15 >> 12:27
6

MCP

"Onemogućena liturgija na Ivanovim koritima"

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da je njihovom sveštenstvu, po ko zna koji put do sada, još jednom onemogućeno da služe liturgiju u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima.

Ranije danas, CPC je služila liturgiju na Ivanovim koritima, a sveštenici su uspjeli da uđu u crkvu nakon 20 godina, dok je sve proteklo bez incidenata.

Iz Mitropolije navode da se, prema informacijama dobijenim od policije, grupa od četiri osobe još sinoć zatvorila u crkvu. MCP navodi da pretpostavljaju kako je riječ o onima koji se lažno predstavljaju kao sveštenici.

"Službenici Policije su jutros, najprije na Cetinju, a potom i na licu mjesta, obavijestili sveštenstvo Mitropolije da ne mogu da uđu u crkvu, jer se tamo već nalaze neka lica. Mitropolija će povodom ovakvog sprečavanja i ometanja vjerskog obreda, kao i neovlašćenog zauzimanja objekta Mitropolije, preduzeti odgovarajuće pravne radnje, a obaviće i molitve malog osvećenja crkve, zbog toga što su osobe koji nisu sveštenici vršili u njoj radnje koje su imale karakter vjerskog obreda", navode iz Mitropolije.

Navode da su policiji, upravo zbog problema od ranijih godina, iako to nijesu dužni, prijavili da će se jutros služiti liturgiju u Crkvi na Ivanovim Koritima.

"Izražavamo žaljenje što policija nije blagovremeno reagovala i obezbjedila da se ne naruši nepovredivost imovine Mitropolije i nesmetano vršenje vjerske službe. Nemamo nikakve sumnje da se ovdje radi o još jednom u nizu pokušaja podizanja tenzija pred svečani događaj ustoličenja mitropolita Joanikija, a sasvim je jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju", rekli su iz MCP.

Napominju da Mitropolija ne provocira nikakve sukobe, niti ih želi u bilo kom obliku, ali insistira da se poštuju vjerska prava.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније