Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

15. 09. 2021. 15:45   >>  15:46 1

REAGOVANJE NVO

HRA: Ne dopustimo da prevlada mržnja

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je govor mržnje koji se tokom jučerašnjeg dana mogao čuti u izjavama javnih funkcionera. Pozvali su funkcionere da se uzdrže od takvih govora.

"Uočavajući tokom jučerašnjeg dana govor mržnje i kod predstavnika vlasti i opozicije, konkretno, kod premijera Zdravka Krivokapića i odbornika Milovana Jankovića, Akcija za ljudska prava osuđuje takva ponašanja i ponovo apeluje na javne funkcionere da se uzdrže od govora koji izaziva mržnju", saopštila je HRA.

Podsjećaju kako je premijer Zdravko Krivokapić juče u svom komentaru Crnogorsku pravoslavnu crkvu nazvao "takozvanom" i "nevladinom organizacijom", i istakao "da je njen jedini cilj bio ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu", čime je, kažu iz HRA, mogao da povrijedi vjerska osjećanja vjernika te vjerske zajednice i podstakne mržnju prema njima.

"Podsjećamo da je ranije i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, Srpsku pravoslavnu crkvu nazivao 'kvazivjerskom zajednicom', 'koja pokušava da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu', 'koja je odgovorna za genocid u Srebrenici', što je takođe moglo da povrijedi vjerska osjećanja vjernika/ca te vjerske zajednice i podstakne mržnju prema njima", rekli su iz HRA.

Radi se o, kako su istakli, najvišim državnim funkcionerima koji imaju posebnu obavezu da djeluju u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, prema kome su vjerske zajednice odvojene od države, i da ne podstiču mržnju.

"Juče je i odbornik Milovan Janković (DPS), iznio posebno neprimjeren komentar na račun potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, poručivši mu "Sram te bilo, mrtvi ti se otac u grobu prevrće", dodavši da ni njemu, ni premijeru Zdravku Krivokapiću, ni ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću 'nema mjesta u Crnoj Gori'. Sve navedene vrste govora izazivaju i podstiču mržnju i takav govor ne smije postati opšte pravilo", rekli su iz HRA.

Verbalno izazivanje i podsticanje mržnje je, kazali su, uvod u fizičko nasilje, "pa tome svako ko ima nadležnosti i javni uticaj mora da se suprotstavi".

"Najviši državni funkcioneri, kao i predsjedavajući skupštinama lokalnih samouprava i Skupštine Crne Gore, imaju posebnu odgovornost. Crnogorski parlamentarizam je s razlogom uživao ugled u regionu i isticao se elementarnim uvažavanjem i najžešćih političkih protivnika i taj dosegnuti civilizacijski standard se ne smije urušiti", rekli su iz HRA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније