Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: rtcg.me [ I. P. ]

22. 09. 2021. 20:24   >>  20:25 3

TOKOM CIJELE GODINE

Podgorica idealna za vožnju bicikla

Obilježava se Svjetski dan bez automobila. Ustanovljen je 2000. kao opomena na to da emisija štetnih gasova motornih vozila najviše utiče na klimatske promjene. Biciklista u Podgorici je sve više, a o uslovima u saobraćaju govorio je Nikola Martinović, kojem je bicikl omiljeno prevozno sredstvo.

Sa pet godina je naučio da vozi, a posljednjih dvadeset bicikl je za Nikolu Martinovića omiljeno prevozno sredstvo.

Kaže da mu vožnja pomaže da se oslobodi nakupljenog stresa. Na biciklističkim turama po Podgorici i okolini, često mu se pridruži i porodica.  

"Svi vozimo, supruga je počela prije tri mjeseca da vozi poslije nagovaranja od nekih 10 godina. Uspio sam da je nagovorim, a sinovi od prve, prve i po godine otprilike tako su počeli. Ja malo veće ture pravim, ali oni do Spuža, nekih 25 kilometara krug i sasvim dovoljno", kaže Nikola za TVCG.

Podgorica je idealna za vožnju bicikla tokom cijele godine, kaže Nikola. No, malo više saobraćajne kulture svih učesnika u saobraćaju ne bi bilo na odmet.  

"Imam zamjerku na veliki broj kolega biciklista, idu suprotnom biciklističkom stazom, prave problem i nama, pješacima, ostalim učesnicima u saobraćaju", rekao je Nikola.

U Podgorici je prošle godine bilo 75 hiljada putničkih vozila, podaci su Glavnog grada. Da je to previše u odnosu na veličinu grada i broj stanovnika, smatraju i naši sugrađani.

Ohrabruje, međutim, što je sve više onih koji koriste bicikla ili trotinete za prevoz. Potrebe građana prati i infrastruktura - izgrađena su 22 kilometra biciklističkih staza.  

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније