Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

22. 09. 2021. 21:34 >> 21:35
2

U PODGORICI

Preminuo dr Avdul Kurpejović

U Podgorici je danas preminuo dr Avdul Kurpejović, diplomirani pravnik, doktor ekonomskih nauka, član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Kurpejović je rođen 7. decembra 1933. godine u Rožajama.

Od 1967. godine, uz izučavanje i istraživanje ekonomskih nauka, finansija, monetarno-kreditne politike, regionalnog razvoja, kontinuirano se bavio etnogenezom, etnologijom, istorijom, kulturom, etnografijom, tradicijom, običajima, kulturnom baštinom, društveno-ekonomskim i nacionalnim statusom i položajem Muslimana u Crnoj Gori, kao i njihovom zaštitom od diskriminacije i tihe asimilacije. 

Iz oblasti ekonomije, privrednog razvoja, finansija, monetarnog sistema, socijalne politike, regionalnog razvoja i bržeg razvoja nerazvijenih opština Crne Gore, od 1980. godine objavio je dvanaest knjiga, a koautor je pet knjiga i monografija.

Autor je jedanaest knjiga, od čega velikog broja izdanja Matice muslimanske, kao i brojnih dokumenta Skupštine Matice muslimanske iz domena statusa i položaja Muslimana u Crnoj Gori. Takođe, autor je 170 naučnih i stručnih radova, prikaza, predgovora i recenzija, kao i 107 naučnih i stručnih radova iz istorije, kulture, etnologije, etnografije, koji su objavljeni u zbornicima, časopisima i drugim publikacijama.

Autor je više referata i saopštenja podnesenih na naučnim skupovima koji su objavljeni u zbornicima radova sa tih skupova. U svim publikovanim brojevima čaospisa OSVIT - Glas Muslimana Crne Gore, objavljeni su njegovi radovi.

Rukovodio je naučno-istraživačkim radom i izdavaštvom Matice muslimanske, kao i realizacijom projekata čiji nosilac i realizator je Matica muslimanska Crne Gore.

Zahvaljujući njegovom angažovanju i radu Matica Muslimanska je izrasla u respektabilnu kulturnu i naučnu instituciju koja je svojim naučno-istraživačkim radom i izdavaštvom dala izuzetan doprinos etnogenezi, etnologiji, istoriji, kulturi i nacionalnoj osobenosti autohtonih Muslimana Crne Gore. Od svog osnivanja, 1996. godine, Matica Muslimanska je realizovala 27 projekata i objavila 21 knjigu, čime je dat izuzetan doprinos izučavanju istorije, etnologije, kulture, istorijskog evolutivnog procesa narodnosnog oformljenja, afirmaciji kulturnog i nacionalnog identiteta i zaštiti od diskriminacije i nametanja asimilacije, jer se istorijske, naučne i kulturne institucije Crne Gore nijesu bavile ovim pitanjima autohtonih Muslimana Crne Gore.

Uz to, Matica je realizovala sedam brojeva časopisa OSVIT-glas Muslimana Crne Gore. Zahvaljujući njegovom uspješnom rukovođenju naučno-istraživačkim radom i izdavaštvom Matice muslimanske, završena je realizacija pisanja Istorije Muslimana Crne Gore I i II, prve istorije ovog naroda koji u Crnoj Gori postoji više od 550. godina.

Jedan je od osnivača Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore 2008.godine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније