Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

23. 09. 2021. 09:24   >>  09:25 1

BRATIĆ U BEČU

Laboratorije u CG da dobiju status kolaborativnog centra

Crna Gora ima težnju da laboratorije CETI, Instututa za javno zdravlje i PMF-a dobiju status kolaborativnog centra, kazala je ministara prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Ona je to kazala učestvujući na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču.

Prvog dana zasijedanja Bratić je, kako navode iz minitarstva, posebno ukazala na dosadašnju dugu i izuzetno dobru saradnju Crne Gore i IAEA, imajući u vidu da je Crna Gora, kao jedna od šest republika bivše SFRJ, upravo bila i jedan od osnivača Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Crna Gora, kako je istakla Bratić, "snažno podržava sve aktivnosti IAEA kroz slogan 'Atomi za mir i razvoj' usmjerene na miroljubivu upotrebu nuklearne energije i njenu primjenu u raznim sferama života i rada kakve su zdravlje ljudi, veterina, biotehnologija, održivi razvoj, zaštita životne sredine, kao i zaštita kulturno-istorijskog nasljeđa".

Ona je posebno ukazala na zahvalnost koju Crna Gora ima prema Agenciji u Beču, u svjetlu borbe protiv aktuelne pandemije COVID-19, kada je IAEA bila donator značajne pomoći u testovima, reagensima, ličnoj zaštitnoj opremi, crnogorskim institucijama, u prvom redu Institutu za javno zdravlje i Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji.

"Crna Gora, prema njenim riječima i dalje, sa svoje strane, nastavlja sa unapređivanjem saradnje na ovome planu, pa tako aktivno učestvuje i u velikoj inicijativi IAEA, pod nazivom ZODIAC, posvećenoj sprječavanju pandemije COVID-19 ali i svih potencijalnih budućih pandemija", navodi se u saopštenju.

Crna Gora će, prema riječima ministarke, aktivno uzeti učešće i u novoj NUTEC inicijativi.

"Ona će za cilj imati zaštitu mora i priobalja od plastičnog otpada, a aktivno će nastaviti, u saradnji sa IAEA i zemljama regionana, da realizuje regionalni projekat posvećen razvoju ljudskih resursa u okviru Inicijative za uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope (SEEIIST)", dodaju izministarstva.

Delegacija je juče, u prostorijama UN-a, u Vienna International Centru imala sastanak sa zamjenicom generalnog diektora za oblast nuklearnih nauka i aplikacija, Najat Mokhtar. Glavna tema sastanka bila je saradnja sa Međunarodnom agncijom za atomsku energiju u oblasti nuklearnih nauka.

S obzirom da je u toku izrada nove Strategije naučno – istraživačke djelatnosti, a da je Crna Gora uključena u dva istraživačka projekta, za oblast medicine – radioterapije 3D konformalna i oblast istraživanja mora i priobalja, ministarka Bratić je naglasila da bi podrška IAEA u tom smislu, za nas bila od izuzetnog značaja. Inteziviranje saradnje moglo bi se realizovati kroz mobilnost istraživača, zajedničke istraživačke radove, učešće na sastancima, razmjenu informacija, objavljivanje naučnih radova i rezultata projektnih aktivnosti, kao i nabavku opreme uz koordinaciju sa Odsjekom za tehničku saradnju.

Program stažiranja (Research fellowship) u laboratorijama IAEA, prepoznat je kao ključni korak u inteziviranju saradnje sa ovom prestižnom agencijom.

"Crna Gora ima težnju da laboratorije CETI, Instututa za javno zdravlje i PMF-a dobiju status kolaborativnog centra, zbog čega bi nam bilo zadovoljstvo da ugostimo naučnike iz odsjeka za nuklearne nauke i aplikacije", dodala je Bratić.

Mokhtar se, kako navode iz ministarstva, zahvalila na učešću naše delegacije na Konferenciji i prihvatila poziv za posjetu ustanovama u Crnoj Gori koje sarađuju sa IAEA i kojima je potrebna njihova asistencija, uz obećanje da će Crna Gora imati punu podršku Međunarodne agencije za atomsku energiju, kako u izradi strategija, tako i u ostalim segmentima saradnje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније