Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

25. 09. 2021. 13:01 >> 13:02

KORDIĆ

EU projekti približavaju nas evropskim standardima

Programi prekogranične i transnacionalne saradnje donosi značajne dobrobiti građanima, a dodatno nas približavaju evropskim vrijednostima i standardima i unapređuju kapacitete crnogorskih institucija i korisnika, istakla je glavna pregovaračica i nacionalna IPA koordinatorka, Zorka Kordić tokom posjete Vujovom katunu na Čakoru, koji je organizovan povodom Dana evropske saradnje 2021. godine.

Kancelarija za evropske integracije je organizovala posjetu Vujovom katunu, u kojoj su učestvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasada u Crnoj Gori, Operativne strukture Kosova i korisnici projekta.

Kako ističu u Kancelariji, posjeta je bila prilika za razgovor o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila kroz programe prekogranične i transnacionalne saradnje, a koji predstavljaju izraz zajedničkih napora država evropskog prostora s ciljem savladavanja brojnih izazova koji prevazilaze njihove pojedinačne snage.

Kordić je istakla da Vujov katun svjedoči da su rezultati evropske teritorijalne saradnje osjetni, čak i u udaljenim seoskim područjima, odnosno da nam programi prekogranične saradnje pružaju mogućnost da u potpunosti valorizujemo potencijale naše prirodne baštine.

"Zahvaljujući projektu 'Seoski turizam za ekonomski razvoj prekogranične oblasti Crne Gore i Kosova', koji je realizovan uz podršku sredstava EU unaprijeđena je infrastruktura neophodna za bavljenjem turizmom u katunima - trasirana je staza kojom je povezano ukupno 16 katuna na teritoriji Crne Gore i Kosova, uključujući i Vujov katun, domaćinstva u katunima su opremljena solarnim sistemima, a unaprijeđeni su kapaciteti seoskog stanovništva za pružanje usluga u turizmu“, kazala je Kordić.

Ona je istakla da je Crna Gora, iako najmanja država u regionu, u prethodnom periodu sprovela najveći broj bilateralnih prekograničnih projekata, što potvrđuje da valjano koristimo i raspoložive administrativne kapacitete i mogućnosti koje ovi programi pružaju, i na taj način aktivno doprinosimo stvaranju stabilnog i prosperitetnog regiona.

"U okviru tekuće finansijske perspektive 2014-2020 organizacije i institucije iz Crne Gore kroz devet programa prekogranične saradnje, zajedno sa svojim partnerima iz regiona i država članica EU, s istim entuzijazmom sprovode 240 projekata, ukupne vrijednosti od 273 miliona eura“, poručila je Kordić.

Posjeta je organizovana u okviru programa prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija i Crna Gora –Kosovo 2014 – 2020. U okviru posjete je organizovano lagano pješačenje čakorskim grebenom po pješačkim stazama s panoramskim pogledom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније