Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ TVCG ]

07. 10. 2021. 19:32   >>  19:51 3

NEBRIGA DRUŠTVA

Sve manje djece u Crnoj Gori

Crna Gora nastavlja da bilježi negativan prirodni priraštaj pa je u samo sedam mjeseci ove godine bilo gotovo 1.300 više umrlih nego rođenih. Taj problem je izražen na sjeveru, gdje je sve manje đaka, naročito u seoskim školama. Tako je i u bjelopoljskoj Vraneškoj dolini u klupama bilo više od 900 učenika, danas ih je 86. Demograf Miroslav Doderović kaže da društvo nije uradilo ništa da spriječi ovu pojavu.

Nekada sa školskim vježbankama u ruci, danas sa domaćom šljivom učitelj Tale dočekuje goste. U dvorištu, među voćkama, prisjeća se slika koje su gotovo zamrle u Vraneškom kraju.

U pozivu koji smatra jednim od najljepših, Tale je proveo puni radni vijek. Priča kako su izgledale učionice koje su bile njegov drugi dom.

Školsko zvono zamrlo je u većini područnih odjeljenja u Pavinom Polju. U matičnoj školi oglašava se samo u prvoj smjeni. Učionice su već godinama prazne od 12 sati. Nekada je u klupama bilo blizu 90. prvaka, danas svega 8.

Zbog raseljavanja u Pavinom Polju i ostalim Vraneškim selima sve je manje dimnjaka iz kojih se vije dim. I školaraca nema kao nekada. Okupljene oko lopte ništa ne razlikuje od gradskih vršnjaka. Osim što bi voljeli da ih je više.

U seoskim domaćinstvima se posljednjih decenija lako donosi odluka da se napusti rodni kraj. Trend iseljavanja se nastavlja. I svako ima svoje viđenje zašto je tako. I ne gubi se optimizam.

Rješenje koje bi zaustavilo sve izraženiju migraciju i promijenilo negativnu demografsku sliku današnjih sela još se ne nazire. Učitelj Tale ipak vjeruje da Vraneš neće ostati pust ako država reaguje i pobrine se za bolji kvalitet života.

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније