Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

15. 10. 2021. 11:32 >> 11:33
1

GISS

Članovi Vlade da dođu na Sinjajevinu i ponište odluku o vojnom poligonu

Iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" saopštili su da će u subotu u 11 sati organizovati protestni skup na Margiti na Sinja(je)vini, u znak obilježavanja prve godišnjice sprečavanja vojne vježbe na toj planini. Pozivaju premijera i ministre da tog dana dođu na Margitu i na tom simboličnom mjestu održe sjednicu na kojoj će ukinuti spornu odluku, a Sinja(je)vinu proglasiti zaštićenim područjem.

Iz GI dodaju da će toga dana još jednom poslati jasnu i nedvosmislenu poruku da narod Sinja(je)vine i svi građani koji poštuju Crnu Goru, kao demokratsku i ekološku državu, neće dozvoliti da se ta "planina života", pretvori u teritoriju smrti i uništavanja.

"Godinu dana od kada je počeo najveći protest na Sinja(je)vini, kada je narod na planini na otvorenom proveo 51 dan, mi smo nažalost pred istim zadatkom. Naime, nova Vlada iako je obećala da na Sinja(je)vini neće biti vojnih aktivnosti, već godinu dana nije ukinula odluku o vojnom poligonu donesenu 05. septembra 2019", navodi se u saopštenju GI.

Pozivaju premijera i ministre da 16. oktobra dođu sa njima na Margitu, da kako su kazali, izađu pred svoj narod, i na tom simboličnom mjestu održe sjednicu na kojoj će ukinuti spornu odluku, a Sinja(je)vinu proglasiti zaštićenim područjem.

"Naša protestna okupljanja i druge aktivnosti u cilju očuvanja i zaštite planine sprovedene poslednjih godina bile su brojne, ali među njima pedesetjednodnevni protest na Margiti zauzima sasvim posebno mjesto. Narod Sinjajevine i Crne Gore tada je pokazao da je spreman da brani svoju planinu pod svaku cijenu!", navodi se u saopštenju.

Ističu neizmjernu i trajnu zahvalnost onima koji su, kako navode, iznijeli taj teški zadatak.

"Na prvom mjestu onima koji su bezrezervno i stojički u protestnom kampu proveli od prvog do poslednjeg dana, onima koji su nebrojeno puta došli kad god su im to dozvoljavale mogućnosti, ljudima koji su nesebično pomagali i donosili hranu, ogrijev i druge potrepštine i bez čega protest ne bi ni bilo moguće održati na tako duge staze. Dugujemo zahvalnost svim građanima Crne Gore, a bilo ih je doslovno iz svih naših gradova", navodi se u saopštenju.

Pozivamo sve građane Crne Gore da se 16. oktobra okupe na Margiti na Sinja(je)vini, kako bi poslali jasnu poruku da ta planina nije i neće biti vojni poligon.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније