Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

28. 10. 2021. 10:20 >> 10:29

BEČIĆ

Od sudova u CG se očekuje korak više

Danas se od crnogorskih sudova u reformskim procesima u oblasti temeljnih prava, reforme pravosuđa i vladavine zakona, očekuje značajan korak više, kvalitet više, koji će Crnoj Gori u skoroj budućnosti otvoriti vrata prijema u EU, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Bečić je to naveo u čestitku koju je uputio vršiteljki dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesni Vučković, nosiocima sudijske funkcije i svim zaposlenima u sudstsvu, povodom 29. oktobra – Dana crnogorskog sudstva.

On je u čestitki istakao da je sudstvo jedna od institucija najveće vrijednosti u svakom društvu.

"'Ići sudiji, znači ići pravdi', govorili su stari Grci. U tih pet riječi, smještena je civilizacija prava i civilizacija sudstva. Ovim riječima određena je svrha prava i položaj sudije u ostvarivanju te svrhe", kazao je Bečić.

Misija sudstva u svakoj demokratskoj državi je, dodaje Bečić, da garantuje vladavinu prava i da obezbijedi pravilnu primjenu zakona na nepristrasan, pravičan i efikasan način.

"Ali i ostvarivanje ideala pravde nije samo zadatak sudije i sudstva, već i obaveza svih aktera u društvu, institucija i pojedinaca", kaže Bečić.

On u čestitki ističe da su država, ali i svaki sudija pojedinačno odgovorni za unapređenje i zaštitu sudske nezavisnosti i sticanja povjerenja građana u rad sudova.

"Samo efikasnošću i kvalitetom rada sudovi mogu građanima poslati poruku da zemljom vlada pravo. Kao samostalna i odgovorna vlast, koncipirana i uređena po principima podjele vlasti, sudska vlast se nalazi pred stalnim izazovima koje nameću postojeći uslovi i dešavanja u našem društvu", navodi se u čestitki.

Bečić poručuje da se danas od crnogorskih sudova u reformskim procesima u oblasti temeljnih prava, reforme pravosuđa i vladavine zakona, očekuje značajan korak više, kvalitet više, koji će Crnoj Gori u skoroj budućnosti otvoriti vrata prijema u EU.

"Siguran sam da će na kraju tog puta Crna Gora imati pravosudni sistem usklađen sa evropskim standardima, kao temelj vladavine prava, stabilnosti pravnog poretka i garant zaštite prava i sloboda građana. Duboko vjerujući u ostvarenje tog cilja i u našu evropsku budućnost, još jedanput čestitam vam praznik i želim puno uspjeha u radu", zaključuje Bečić u čestitki.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније