Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

03. 11. 2021. 10:35 >> 11:28
1

MINISTARSTVO

Ivanović neovlašćeno otvorio račun kod Prve banke

Otvaranje računa 2015. godine za potrebe realizacije Ugovora o zajmu sa Abu Dabi fondom za razvoj između Prve banke i Ministarstva poljoprivrede, odnosno tadašnjeg ministra Petra Ivanovića, nije odrađeno u skladu sa propisima, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kako napominju, na nedavni dopis Prve banke da im dostave potrebnu dokumnataciju o ovom računu nijesu mogli odgovoriti, jer dokumenta u Ministarstvu ne postoje.

Objašnjavaju da iz Prve banke navode kako je Centralna Banka Crne Gore 21.09.2021. godine, toj banci uputila zahtjev da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti utvrđene priilikom kontrole postupanja u skladu sa propisima prilikom otvaranja transakcionog računa nekadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za potrebe realizacije Ugovora o zajmu sa Abu Dabi Fondom za razvoj, te da će u suprotnom Prva banka biti dužna da otkaže Ugovor o otvaranju i vođenju tog računa.

"Ministarstvo ne raspolaže traženom dokumentacijom, iz razloga što ista ne postoji, jer je morala biti pribavljena prije otvaranja predmetnog računa. Otvaranje računa bez prethodno pribavljene neophodne dokumentacije nesumljivo je propust banke, budući da sam zahtjev starješine državnog organa nije i ne može biti dovoljan za otvaranje računa, već za državne organe račun može otvoriti samo Ministarstvo finansija, sada Minsitarstvo finansija i socijalnog stanja, uz dostavljanje odgovarajuće dokumentacije, a što u konkretnom nije bio slučaj. Jasno je da se u konkretnom nijesu mogle niti smjele primenjivati odredbe o šalterskom poslovanju sa pravnim licima, već samo odredbe Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kojima je propisan način otvaranja računa državnim organima, a koji u ovom slučaju nije ispoštovan", naglašavaju u Ministarstvu.

Dodaju, da se u dopisu Prve banke navodi da iz akta Centralne banke proizilazi da je Prva banka po zahtjevu zaključila Okvirni ugovor o otvaranju i vođenju računa za izvršavanje nacionalnih platnih transakcija kao i okvirni ugovor o otvaranju i vođenju računa za izvršavanje međunarodnih plaćanja sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem, a bez priloženog pisanog naloga ministra finansija za otvaranje računa i bez priloženog ovlašćenja ministra finansija za raspolaganje državnim novcem, kao i da u skladu sa zakonom navedeni računi nemaju oznaku ”državni”, već- Projekat “ADMAS”.

"U službenim evidencijama Ministarstva nema pisanog naloga ministra finansija za otvaranje predmetnog računa, kao ni ovlašćenja ministra finansija za raspolaganje državnim novcem. Imajući to u vidu, u prethodnom periodu smo od Ministarstva finansija i socijalnog staranja dobili odgovor da se predmetni račun ne vodi u sistemu državnih plaćanja i da za njegovo otvaranje to ministarstvo nije dalo nalog, niti je izdalo ovlašćenje za raspolaganje državnim novcem. Ministarstvo finansija nije otvorilo sporni račun, već to neovlašćeno čini nekadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović. Podsjećamo, nekadašnje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, bez Ministarstva finansija, otvorilo je račun na koji je zajam iz navedenog ugovora isplaćen i sa koga su vršene transakcije u prethodnom periodu, na nama nepoznat način. Novac od zajma nigdje nije proknjižen, odnosno nije prikazan u završnom računu budžeta za bilo koju godinu, niti je evidentiran kod Investiciono razvojnog fonda", objašnjavaju u saopštenju.

To ministarstvo je, kako ističu, sa IRF-om na osnovu zaključaka Vlade zaključilo dva ugovora o poslovnoj saradnji 2015. i 2017. godine, a u skladu sa ugovorom iz 2017. IRF je komisiono obavljalo poslove vezano za ADMAS projekat, iako je on izvorno u ime Vlade zaključio Ugovor o zajmu.

"Konačno Vlada Crne Gore je donijela zaključke 4.02.2021. godine, kojima je odredila da sve poslove vezane za ovaj projekat preuzme Investiciono-razvojni fond i ukoliko postoji potreba izvrši izmjene akata koje primjenjuje radi usklađivanja poslovanja. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede se ranije obratilo Centralnoj banci Crne Gore, radi uključenja i rješavanja problema, u cilju pronalaženja pravilnog i zakonitog rješenja za cjelokupno postupanje do konačne otplate zajma, budući da naslijeđena praksa nije u saglasnosti sa zakonom, što iznijeta hronologija jasno potvrđuje", naglašavaju u Ministarstvu.

Kako su poručili, zadovoljni su potezom koji je Centralna banka napravila dostavljanjem dopisa Prvoj banci u cilju zatvaranja ovog računa i zaštite državnog interesa.

"Kao što je poznato, rata po Ugovoru o zajmu zaključenim sa Abu Dabi Fondom za razvoj dospjela je za plaćanje 15.06.2021. godine i na predmetnom računu se nalaze određena sredstva, ali isplatu nije moguće izvršiti sa postojećeg računa sa koga bi svako raspolaganje bilo nezakonito. Za eventualnu štetu koja može nastati zbog utvrđenih nepravilnosti, a koje su nastale prilikom otvaranja računa, odgovornost snosi isključivo Prva banka Crne Gore", navode u saopštenju.

Pokrenuli disciplinski postupak protiv tužiteljke Raspopović

Uprkos stavu Centralne banke i jasnim dokazima o nezakonitom postupanju, a suprotno inicijativi ovog Ministarstva da preduzme sve mjere i radnje u cilju zatvaranja spornog računa, kao i utvrđivanja odgovornosti zbog neovlašćenog otvaranja računa, tužiteljka koja postupa u ovom predmetu, dok je postupak u toku, iznijela je stav da se računom može nesmetano dalje raspolagati.

Smatraju da je iznošenje mišljenja specijalne državne tužiteljke Marije Raspopović, prije pravosnažnog okončanja postupka, prejudiciranje ishoda postupka koji vodi, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, preko Ministarstva pravde iniciralo pokretanje disciplinskog postupka protiv postupajuće specijalne državne tužiteljke Raspopović.

"Potraživanje dokumentacije od Prve banke, koju je propustila da traži kada je to bila u obavezi nedvosmisleno govori u prilog osnovanosti prijava koje su podnijete povodom nezakonitog otvaranja tog računa. Takođe, takvo postupanje je dokaz da novcem sa nezakonito otvorenog računa nije moguće dalje raspolagati", zaključuju u saopštenju Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније