Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

05. 11. 2021. 20:06   >>  20:10 1

STATUS ROMA

Cilj uvođenje romskog jezika u obrazovni sistem

Odbor za ljudska prava bavio se statusom Roma u našem društvu. Ocijenjeno je da je potrebna sistemska akcija institucija, kako bi se unaprijedio njihov položaj.

Svoje dvanaestoro djece, koja se školuju, Demo Idrizi izdržava od samo jedne plate koju zarađuje u komunalnom preduzeću.

"Teško, teško, ne možes s jednom platom, skupoća velika, ovako izađem i put kontejnera, sramota nije bilo koji posao, samo da se radi", kazao je Idrizi.

A da bi trebalo uraditi više na poboljšanju položaja Roma i Egipćana u crnogorskom društvu, poručeno je s tematske sjednice Odbora za ljudska prava povodom Svjetskog dana romskog jezika.

"Smatramo svi da trebamo strateškim planiranjem javnih politika stvoriti inkluzivne uslove za kvalitetniji život", kazao je iz Ministasrtva pravde, ljudskih i manjinskih prava Bojan Božović.

Jedna od prepreka je što romski jezik nije standardizovan, a rješenje se ne nazire.

"Da li možemo onda da angažujemo ljude iz regiona, da nas nauče, jer sada već ima desetak visoko obrazovanih Roma, šta je potrebno i kako, da napravimo da se standardizacija romskog jezika sprovede u obrazovni sistem", istakao je predsjednik Romskog savjeta Mensur Šaljaj.

"Teško je kad shvatite da zbog jezičke barijere neko ne može da ostvari svoja osnova prava u državi", saopštila je iz Građanske alijanse Anđela Đukanović.

Taj proces ide sporo, kažu iz Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana, ali je cilj uvođenje romskog jezika u proces obrazovanja.

"Dogovoren je najbolji model s profesorom Ratifom Demirom i zatraženo od njega da se izradi nacrt programa za romski jezik, taj nacrt je završen, poručio je iz Direkcije za inkluziju roma Sokolj Beganaj.

A u cilju njegovog očuvanja potrebno je sljedeće.

"Postojanje katedre na romskom jeziku na nivou visokoškolskog obrazovanja", kazala je iz Vestminsterske fondacije za demokratiju Dragica Roganović.

Neophodno je i povećati učešće Roma i Egipćana prilikom kreiranja programa u oblasti zapošljavanja, obrazovanja, stanovanja, s posebnim akcentom na veće angažovanje u političkom životu.

Ana Popović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније