Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: Pobjeda [ I. P. ]

08. 11. 2021. 07:14 >> 07:15
3

AGENCIJA NAREDILA

Bratić da objavi kako je razriješila direktore

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama donijela je rješenje kojim se ministarki prosvjete Vesni Bratić naređuje da, između ostalog, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama objavi sva rješenja o razrješenju direktora obrazovnih ustanova, a u suprotnom će protiv nje biti pokrenut prekršajni postupak.

"Naređuje se prof. dr Vesni Bratić - ministarki, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, da otkloni nepravilnosti koje su utvrđene u postupku nastavka inspekcijskog nadzora, obavljenog 22. 10. 2021. godine, a koje su konstatovane dodatkom na zapisnik i to: da subjekt nadzora objavi rješenja i druge pojedinačne akte koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica u 2021. godini i da subjekt nadzora objavi informacije po osnovu rješenja kojim je odobren pristup traženim informacijama. Rok za otklanjanje nepravilnosti iz tačke 1 dispozitiva Rješenja je osam dana, od prijema istog", navodi se u rješenju AZLP-a sačinjenog 22. oktobra.

Kako je Pobjedi objašnjeno u AZLP-u, ako se u Ministarstvu ogluše o ovo rješenje, ono što slijedi je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog lica u tom resoru, odnosno ministarke Bratić.

Prema Zakonu o SPI u dijelu koji se bavi proaktivnim pristupom informacijama propisana je obaveza organa vlasti, odnosno državnog organa, da na svojoj internet stranici objavi, između ostalog, rješenja i druge pojedinačne akte koji su od značaja za prava, obaveze i interese trećih lica, te da ih mora objaviti u roku od 15 dana od dana njihovog sačinjavanja, odnosno usvajanja.

Ministarstvo kojim rukovodi Vesna Bratić poštom je tokom jula ditribuiralo na stotine rješenja o razrješenjima i imenovanjima vršilaca dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore. Rješenja su bila datirana na 12. jul kada je isticao rok predviđen usvojenim izmjenama Zakona o opštem obrazovanju, što znači da je rok za njihovo objavljivanje, shodno Zakonu o SPI, istekao još u ponedjeljak 26. jula.

Zbog toga je član Savjeta AZLP, čija je jedna nadležnost i transparentnost rada državnih organa, Muhamed Đokaj, krajem jula podnio direktoru te institucije Ivanu Medojeviću inicijativu za pokretanje inspekcijskog nadzora resora Vesne Bratić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније