Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

10. 11. 2021. 11:11   >>  17:40

IZ NVO "OZON" UPOZORAVAJU

Zagađeni vazduh povećava smrtnost i od Kovida 19

Stanje sa kvalitetom vazduha u Crnoj Gori je veoma zabrinjavajuće, jer su već godinama vrijednosti praškastih materija višestruko povećane u odnosu na propisane standarde, upozoravaju u NVO "Ozon" i traže da Vlada Crne Gore ozbiljnije pristupi rješavanju problema aerozagađenja. Ističu i da su istraživanja pokazala da porast koncentracije PM čestica od jednog mikrograma po kubnom metru povećava smrtnost od Kovida-19 za 11 procenata.

Kako ističu u saopštenju, činjenično stanje dokazuje da je izostao ozbiljan pristup i da će i ova sezona grijanja donijeti negativne posljedice.

"Propisana granična srednja dnevna vrijednost za PM10 je 50 µg/m3, a dozvoljeni broj prekoračenja na godišnjem nivou 35 dana. Da smo sa pravom zabrinuti potvrđuje činjenica da je do 1. oktobra u Pljevljima 61 dan bio sa prekoračenjima, u Bijelom Polju 48, Nikšiću 39, a u Podgorici na području Zabjelu 39, a u Bloku V 34. Kako kroz naš program građanskog monitoringa životne sredine 'Ekoskop' već 10 godina kontinuirano pratimo kvalitet vazduha, odgovorno tvrdimo da nije napravljen nikakav pomak i da je stanje veoma zabrinjavajuće, naročito zbog postojeće zdravstvene krize izazvane korona virusom", naglašavaju u Ekološkom pokretu "Ozon".

Da je tako potvrđuju, kako dodaju, i zvanične informacije o kvalitetu vazduha Agencije za zaštitu životne sredine, odnosno Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha na osnovu kojih se vidi da je u Pljevljima, Bijelom Polju, Nikšiću i Podgorici uoči sezone grijanja 2021/2022 već premašen broj dozvoljenih dana u godini sa prekoračenjima srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanim čestica PM10.

"Praškaste materije (PM) se dovode u vezu s nizom bolesti, od onih koje pogađaju srce i disajne organe, preko dijabetesa, do neplodnosti i raka. Što je čestica manja, lakše i dublje prodire u tijelo. Praškaste materije (PM) i SARS-CoV-2 negativno utiču na iste ćelije i djelove ćelija, i zato se kod zaraženih osoba koje su izložene aerozagađenju dešava se dodatno respiratorno pogoršanje usljed odgovora na prisustvo SARS-CoV-2, time su češći teži oblici Kovida-19, dok su i smrtni ishodi učestaliji. Dugotrajna izloženost štetnim emisijama u vazduhu povećava se rizik od dobijanja akutnih i hroničnih bolesti, najčešće onih što utiču na respiratorni sistem. On usljed oslabljene funkcije postaje podložniji na uticaj virusnih infekcija, uključujući onu izazvanu koronavirusom. Dosadašnja istraživanja pokazuju da aerozagađenje povećava smrtnost od Kovida-19 u svijetu za 15%, a u Evropi za 19%. Takođe, utvrđeno je da porast koncentracije PM čestica od jednog mikrograma po kubnom metru povećava smrtnost od Kovida-19 za 11%, objašnjavaju u "Ozonu".

Kako smatraju u toj NVO pod hitno se mora raditi na ublažavanju i rješavanju problema aerozagađenja, osnovanju multisektorske ekspertske grupe koja bi konkretnim i realnim mjerama, izvodljivim već tokom ove sezone grijanja, mogla uticati na unapređenje postojećeg stanja.

"Uz sve uvažavanje euforičnosti zbog projekta 'Evropa sad', ipak čvrsto ostajemo pri stavu da je mnogo važnije za građane Crne Gore što je moguće prije obezbjediti čist vazduh za sve, čime bi se vjerujemo pozitivno uticalo i na kvalitet života, pa i proces evropskih integracija, imajući u vidu činjenicu da vazduh ne poznaje granice", naglašavaju u "Ozonu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније