Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Aleksandra Jovančević, TVCG ]

13. 11. 2021. 19:43 >> 19:45

POSLOVANJE MONTENEGRO BONUSA

Vrhovno državno tužilaštvo na potezu

Izvještaj nezavisnog revizora pokazuje da je bivše rukovodstvo Montenegro Bonusa pogrešno prikazalo podatke o imovini, da su benefite, kredite i stanove dijelili bez ovlašćenja. Na osnovu tog izvještaja, Ministarstvo kapitalnih investicija je Vrhovnom državnom tužilaštvu i Skupštini Crne Gore dostavilo informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela, zloupotreba ovlašćenja u privredi i višegodišnjem lažiranju bilansa te državne kompanije.

Minus od 17 miliona samo je dio zaostavštine bivšeg menadžmenta Montenegro bonusa koju je naslijedilo novo rukovodstvo.

"Nije cifra za pohvalu,17 miliona dubioza. U principu su tu dugovi između kompanija EPCG, CGES", kazao je  izvršni direktor Montenegro Bonus Doo Radoš Zečević. 

Sve nepravilnosti prethodnog menadžmenta ali i svih ranijih, potvrđene su u Izvještaju nezavisnog revizora, koji je urađen na zahtjev novog rukovodstva.

"Montenegro Bonus je pogrešno iskazao i potraživanja od Vlade Crne Gore u ukupnom iznosu od 14.836.725 eura i dobit iz ranijih godina u istom iznosu, jer ukoliko Vlada ne izmiri obaveze prema CGES-u i Elektroprivredi CG, obaveza ostaje društvu", navodi se u Izvještaju nezavisnog revizora za 2020.

"Ova je firma je bila ispod svakog radara kontrole, a i kad su kontrolisali, kontrolisali su ih isti revizori i davali pozitivno mišljenje, bez zadnje godine koje je bilo uzdržano", kazao je Zečević.

Sporne prošlogodišnje bilanse Montenegro bonusa, kako je navedeno, potpisao je bivši izvršni direktor Milan Čolaković, a usvajao prethodni odbor direktora, koji je predvodio predsjednik Miroslav Ivanišević. Milan Čolaković u odgovoru za TVCG kaže da nije sporno što je ponovljena revizija za 2020., ali jeste loša namjera novog rukovodstva.

"U novom revizorskom izvještaju, najveći dio osporavanja i primjedbi se odnosi na evidenciju državne imovine, knjigovodstveno evidentiranje, sprovođenje stambene politike, što jesu pitanja od važnosti za poslovanje kompanije, ali ne i od značaja zbog načina interpretiranja i poimanja istog, sa aspekta daljeg strateškog razvoja i održavanja likvidnosti kompanije", navodi se u saopštenju bivšeg direktora Montenegro Bonus Doo Milana Čolakovića.

A kako bi kompanija podvukla crtu i počela da rješava probleme, novo rukovodstvo preduzelo je i konkretne poteze.

"Mi smo predali Ministarstvu kapitalnih investicija, mi se nećemo baviti pravno krivičnim procesima", kazao je Zečević.

A Ministarstvo Tužilaštvu i Skupštini predalo je dokumentaciju i informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela. 

"Zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba procjene i višegodišnje lažiranje bilansa cetinjske kompanije", kazao je savjetnik ministra za borbu protiv korupcije Milorad Milošević.

U izvještaju se navodi da su neki članovi uprave imali privilegiju da pozajmljuju novac od kompanije, kao i da je bivši odbor direktora “kadru od posebnog interesa” 13. novembra prošle godine odobrio 100 hiljada eura, od čega je uplaćeno 60 hiljada.

"U navedenom spisku, izvršni direktor sam sebe predlaže za naknadu od 10.000 eura", navodi se se u Izvještaju nezavisnog revizora za 2020.

"Svaka plata, trošak, stimulacija i subvencija za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih nijesu bili na teret građana, već su ostvareni na slobodnom tržištu, zaslugama svih zaposlenih u Montenegro Bonus-u, na bazi legalnih i legitimnih odluka kompanije. Uz to Montenegro Bonus je u najvećem broju godina od osnivanja pozitivno poslovao", navodi se u saopštenju Čolakovića.

Zato bivši izvršni direktor Čolaković, novom menadžmentu i ministarstvu sugeriše da se uhvate u koštac s razvojinim pitanjima kompanije, korišćenjem rezervoara, rješavanjem odnosa s Jugopetrolom i KAP-om u stečaju i realizacijom ranije donijetih odluka Vlade Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније