Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Anja Šljivić, TVCG ]

16. 11. 2021. 19:48 >> 19:49
4

SLUČAJ TAČI

Hoće li se istraga iz Italije prenijeti u CG?

Sud u Palermu istražuje jesu li albanski naftni tajkun Rezart Tači i nekoliko italijanskih državljana oprali više od 22 miliona eura. To našoj javnosti i ne bi bilo toliko interesantno da se u dokumentima istražnog sudije ne pominje ime crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića. Do te informacije došao je albanski novinar Timi Samardžiu.

“Kada smo čuli da se pominje albanski biznismen, pitali smo kolege iz Italije da nam pošalju presudu suda u Palermu. Naravno, bio sam fokusiran na Albaniju budući da su Rezart Tači i druge osobe veoma poznati u Albaniji. Pominje se i banka brata Mila Đukanovića i putovanje od Tirane do Podgorice i nazad. Ovo je odluka suda, a ja i dalje čekam čitav dokument o ovom slučaju, jer se u njemu pominju mnoge uticajne osobe iz Albanije, kao i Crne Gore”, kaže za TVCG novinar Timi Samardžiu.

Iz Portala Javnog servisa nekoliko dana prate izvještaje medija iz Albanije i Italije u vezi sa ovim slučajem.

“Sinoć je Portal Javnog servisa od albanskih kolega dobio dokument istražnog sudije suda u Palermu vezano za slučaj istrage o međunarodnom pranju novca, gdje se pominju albanski i italijanski državljani u kome se navode imena predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog brata Aca koji je pojedinačno najveći akcionar Prve banke i navodi se Prva banka, vjerovatno kao dio transakcija o kojima se vodi istraga”, kaže Marko Vešović, urednik Portala RTCG.

Iz Prve banke negiraju medijske navode koji, kako kažu, nanose štetu njenim akcionarima.

“Osobe koja se pominju u spornim tesktovima nikada nijesu poslovala sa Prvom bankom, niti ih je bilo ko preporučivao Prvoj banci. Pomenuti tekstovi se koriste nepotpunim citatima i navodima, čime se stvara proizvoljan kontekst i neodrživa tumačenja što samo po sebi predstavlja zlu namjeru i kao takvo ne ispunjava pravo javnosti na istinu”, saopštili su i z Prve banke.

Vešović i Samardžiju smatraju da je u ovom trenutku nemoguće reći hoće li nadležni crnogorski organi razmatrati navode do kojih je došao italijanski sud.

“Što se tiče budućnosti ovog slučaja, smatram da će izazvati oluju u Albaniji. Ne znam za Crnu Goru”, kaže Samardžija.

“Nije jasno u kom kontekstu se pominje Crna Gora i da li postoji mogućnost utvrđivanja nečije krivične odgovornosti ili samo kao opisivanje međunarodnih transakcija, ali to je u ovom trenutku teško sad reći”, naveo je Vešović.

Podsjetimo, Portalu Javnog servisa do sad nije stigao odgovor iz Kabineta predsjednika Mila Đukanovića na pitanje da li su italijanski istražitelji kontaktirali njega ili njegove pravne zastupnike u vezi sa ovim slučajem.

Ranije su iz Kabineta reagovali na navode albanskih medija i poručili da je riječ o, kako navode, kontinuitetu laži i obmana.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније